środa, 8 stycznia 2014

Muffiny pomarańczowe z żurawiną

Muffiny pomarańczowe z żurawiną

Muffinki z pomarańczą przepis

Muffinki to małe babeczki z różnymi dodatkami, banalnie proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. By je zrobić, potrzebujecie jedynie dwóch misek, łyżki i oczywiście piekarnika. Kilka machnięć łyżką i mamy gotowe ciasto, które możemy włożyć do pieca. Ostatnio chcąc wykorzystać nadmiar pomarańczy, upiekłam niezwykle ciekawe w smaku babeczki. Wzbogaciłam je o dodatek świeżej żurawiny, która przyjemnie komponowała się ze słodkim ciastem. Jeśli na pobliskim targu traficie na żurawinę, koniecznie je przygotujcie.

Muffinki przepis

MUFFINKI POMARAŃCZOWE Z ŻURAWINĄ

Składniki (na około 15 sztuk):
[przepis własny]
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • pół szklanki świeżej żurawiny
  • cukier do posypania muffinek
W jednej misce umieszczamy mąkę, sodę, proszek, cukier i otartą skórkę z pomarańczy. Mieszamy. W drugiej misce umieszczamy sok, jajka, olej, mieszamy widelcem. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy łyżką lub widelcem do połączenia. Dodajemy żurawinę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami (na 3/4 wysokości). Jeśli używacie foremek silikonowych, nie ma potrzeby wykładania ich papilotkami. Pieczemy przez około 20 minut w temp. 180 stopni (do suchego patyczka). Studzimy na kratce.

Czas przygotowania: 25 minut.

13 komentarzy :

  1. Wyglądają genialnie! Połączenie jak dla mnie ekstra!! Chce! Chce!

    OdpowiedzUsuń
  2. No takie połączenie to wersja dla mnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno są super aromatyczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Często robię coś podobnego :) Nigdy jeszcze nie dotrwała do zdjęcia, może w tym tygodniu to się zmieni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno skorzystam z Twojego przepisu, bo wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne są, na pewno takie upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszą być pyszne:) ... jaka śliczna i pomysłowa "patera":)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszły idealne :) dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszły idealne :P dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Genialny pomysł! Ale mam drobny problem.. Nie mam dostępu do świeżej żurawiny... czy zamiast tego może być suszona??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świeża jest dość kwaśna w smaku i fajnie komponuje się ze słodkim ciastem. Z suszoną muffiny będą inne w smaku, ale także ciekawe. Zmniejsz jednak ilość cukru w przepisie (do 3/4 szklanki albo nawet i 1/2, bo suszona jest często bardzo słodka).

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.