niedziela, 5 stycznia 2014

Likier pina colada

Likier pina colada

Likier kokosowy z ananasem

Przygotowanie domowego likieru jest niezwykle proste. Wystarczy kilka składników i dosłownie kilkanaście minut, aby otrzymać aromatyczny i słodki alkohol. Taki likier to świetny dodatek do deserów, kremów, lodów i tortów. Likier pina colada łączy w sobie smak ananasa i kokosu. Często wykorzystuję go jako poncz do nasączania biszkoptów. Już wkrótce podzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto kokosowe z ananasem, do którego wykorzystałam właśnie ten domowy likier. 


Przepis na likier ananasowo-kokosowy

LIKIER PINACOLADA

Składniki  (na około 650 ml likieru):
[przepis własny]
  • puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 200 ml zalewy z ananasa z puszki
  • około 120 g cukru drobnego (lub więcej, jeśli wolicie słodsze likiery)
  • 120 ml spirytusu*
W garnku umieszczamy mleko, zalewę z ananasa i cukier. Podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści i całość utworzy jednolity płyn. Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia i studzimy. Kiedy płyn będzie chłodny, dolewamy do niego stopniowo spirytus, cały czas mieszając. Przelewamy do szklanej butelki, zakręcamy i dobrze potrząsamy butelką. Przechowujemy w lodówce. Likier jest gotowy od razu do spożycia, jednak lepiej, aby odstał kilka dni, by wszystkie smaki się połączyły. Przed użyciem potrząsamy butelką.

*jeśli chcecie otrzymać słabszy likier, użyjcie wódki. Likier świetnie też smakuje, gdy zamiast wódki użyje się białego rumu

Czas przygotowania: 10 minut.

10 komentarzy :

  1. Uwielbiam domowe likiery. A taki kokosowo-ananasowy musi być pyszny ; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekam na przepis na ciasto, bo opis działa na wyobraźnię :) Uwielbiam takie słodkie, domowe alkohole, bardzo fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewnością wypróbuję! A czy długo można go przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alkohol działa jak środek konserwujący, więc spokojnie troszkę postoi :)

      Usuń
  4. Zachwycona jestem tym likierem :) Wspaniały! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wpraszam się na ten likier, bo u mnie wszystko wypite :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam mleko kokosowe, więc zaraz zabieram się za produkcję!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.