niedziela, 5 stycznia 2014

Likier pina colada

Likier pina colada

Likier kokosowy z ananasem

Przygotowanie domowego likieru jest niezwykle proste. Wystarczy kilka składników i dosłownie kilkanaście minut, aby otrzymać aromatyczny i słodki alkohol. Taki likier to świetny dodatek do deserów, kremów, lodów i tortów. Likier pina colada łączy w sobie smak ananasa i kokosu. Często wykorzystuję go jako poncz do nasączania biszkoptów. Już wkrótce podzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto kokosowe z ananasem, do którego wykorzystałam właśnie ten domowy likier. 


Przepis na likier ananasowo-kokosowy

LIKIER PINACOLADA

Składniki  (na około 650 ml likieru):
[przepis własny]
  • puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 200 ml zalewy z ananasa z puszki
  • około 120 g cukru drobnego (lub więcej, jeśli wolicie słodsze likiery)
  • 120 ml spirytusu*
W garnku umieszczamy mleko, zalewę z ananasa i cukier. Podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści i całość utworzy jednolity płyn. Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia i studzimy. Kiedy płyn będzie chłodny, dolewamy do niego stopniowo spirytus, cały czas mieszając. Przelewamy do szklanej butelki, zakręcamy i dobrze potrząsamy butelką. Przechowujemy w lodówce. Likier jest gotowy od razu do spożycia, jednak lepiej, aby odstał kilka dni, by wszystkie smaki się połączyły. Przed użyciem potrząsamy butelką.

*jeśli chcecie otrzymać słabszy likier, użyjcie wódki. Likier świetnie też smakuje, gdy zamiast wódki użyje się białego rumu

Czas przygotowania: 10 minut.

10 komentarzy :

  1. Uwielbiam domowe likiery. A taki kokosowo-ananasowy musi być pyszny ; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekam na przepis na ciasto, bo opis działa na wyobraźnię :) Uwielbiam takie słodkie, domowe alkohole, bardzo fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewnością wypróbuję! A czy długo można go przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alkohol działa jak środek konserwujący, więc spokojnie troszkę postoi :)

      Usuń
  4. Zachwycona jestem tym likierem :) Wspaniały! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wpraszam się na ten likier, bo u mnie wszystko wypite :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam mleko kokosowe, więc zaraz zabieram się za produkcję!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.