piątek, 24 stycznia 2014

Larb z wieprzowiny i marchewki

Larb z wieprzowiny i marchewki


Sałatka azjatycka z wieprzowiną

Larb to rodzaj sałatki z mięsa mielonego popularnej w Laosie. Istnieje wiele odmian i wariacji na temat tego dania. Ja postawiłam na proste połączenie z dodatkiem papryki, marchewki. Całość przyprawiłam sosem rybnym i sosem sojowym. Jeśli chcecie otrzymać bardziej pikantną sałatkę, wzbogaćcie przepis o dodatek papryczki chili.

Larb przepis

LARB Z WIEPRZOWINY  MARCHEWKI

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 120 g mielonej wieprzowiny (u mnie szynka)
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 3-centymetrowy kawałek pora (biała część), posiekanego w kostkę
  • 1 mała marchewka, obrana pokrojona w zapałki
  • pół małej czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • miniaturowa sałata rzymska
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy imbir, pora i czosnek, smażymy przez 30 sekund, dodajemy wieprzowinę, smażymy przez 5  minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy marchewkę i paprykę i smażymy kolejne 3-4 minuty. Dodajemy sos rybny i sojowy do smaku, mieszamy. Rozkładamy na listkach sałaty. Podajemy na ciepło lub zimno.

Sałatka z mięsa mielonego


Czas przygotowania: 15 minut.

5 komentarzy :

  1. Tak pięknie podanego jedzenia nie powinnam oglądać na głodniaka. Robię się jeszcze bardziej głodna! Cudowny ten talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczny masz ten talerz:) ... co do sałatki to pewnie do swojej wersji dodałabym jeszcze jakiegoś ryżu:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.