niedziela, 19 stycznia 2014

Kurczak Piccata

Kurczak Piccata

Przepis na kurczaka z kaparami i cytryną

Piccata to włoska potrawa tradycyjnie przyrządzana z cielęciny. W Stanach Zjednoczonych popularna jest także piccata na bazie mięsa z kurczaka. To dość ciekawe danie, aromatyczne i intensywne w smaku. Sos na bazie białego wina z dodatkiem soku z cytryny oraz kaparów świetnie komponuje się z delikatnym mięsem. 


Kurczak z kaparami

KURCZAK PICCATA

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 2 piersi z kurczaka
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3/4 szklanki bulionu
  • sok z połowy cytryny (lub więcej do smaku)
  • 1 łyżeczka płynnego miodu (najczęściej używam miodu lipowego)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka kaparów
  • sól i pieprz do smaku
Każdy filet kroimy wzdłuż na pół (możecie je lekko rozbić przez folię). Przyprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz ( u mnie olej plus masło), smażymy kurczaka z obu stron, aż ładnie się zrumieni i przestanie być różowy w środku. Zdejmujemy na talerz i przykrywamy. Na patelnię wlewamy wino, podgrzewamy, aż w połowie odparuje. Następnie dodajemy bulion lub rosół, sok z cytryny, miód, kapary. Całość gotujemy przez około 7-10 minut. Dodajemy masło, chwilkę podgrzewamy, aż połączy się z sosem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso polewamy sosem, posypujemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z pieczywem lub makaronem.

Kurczak z cytryną


Czas przygotowania: 25 minut.

10 komentarzy :

  1. Pycha! Te kolory mnie pobudzają :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda, koniecznie muszę wypróbowac przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Malwinko, zdjęcia niesamowite...:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robilam kiedys z cieleciny, byla obledna, chyba przez sos, ktory bardzo mi odpowiada. Wersja kurczakowa tez wyglada apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. apetycznie wygląda:) super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadlam jeszcze :) Pysznosci!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny ten kurczak, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. od niedawna odkrywam kapary. Wcześniej bardzo się do nich zraziłam, ale taki kurczak musi wiele zyskiwać w takim towarzystwie. Piękne fotki, choć początkowo myślałam, że to filety rybne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.