niedziela, 19 stycznia 2014

Kurczak Piccata

Kurczak Piccata

Przepis na kurczaka z kaparami i cytryną

Piccata to włoska potrawa tradycyjnie przyrządzana z cielęciny. W Stanach Zjednoczonych popularna jest także piccata na bazie mięsa z kurczaka. To dość ciekawe danie, aromatyczne i intensywne w smaku. Sos na bazie białego wina z dodatkiem soku z cytryny oraz kaparów świetnie komponuje się z delikatnym mięsem. 


Kurczak z kaparami

KURCZAK PICCATA

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 2 piersi z kurczaka
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3/4 szklanki bulionu
  • sok z połowy cytryny (lub więcej do smaku)
  • 1 łyżeczka płynnego miodu (najczęściej używam miodu lipowego)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka kaparów
  • sól i pieprz do smaku
Każdy filet kroimy wzdłuż na pół (możecie je lekko rozbić przez folię). Przyprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz ( u mnie olej plus masło), smażymy kurczaka z obu stron, aż ładnie się zrumieni i przestanie być różowy w środku. Zdejmujemy na talerz i przykrywamy. Na patelnię wlewamy wino, podgrzewamy, aż w połowie odparuje. Następnie dodajemy bulion lub rosół, sok z cytryny, miód, kapary. Całość gotujemy przez około 7-10 minut. Dodajemy masło, chwilkę podgrzewamy, aż połączy się z sosem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso polewamy sosem, posypujemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z pieczywem lub makaronem.

Kurczak z cytryną


Czas przygotowania: 25 minut.

10 komentarzy :

  1. Pycha! Te kolory mnie pobudzają :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda, koniecznie muszę wypróbowac przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Malwinko, zdjęcia niesamowite...:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robilam kiedys z cieleciny, byla obledna, chyba przez sos, ktory bardzo mi odpowiada. Wersja kurczakowa tez wyglada apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. apetycznie wygląda:) super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadlam jeszcze :) Pysznosci!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny ten kurczak, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. od niedawna odkrywam kapary. Wcześniej bardzo się do nich zraziłam, ale taki kurczak musi wiele zyskiwać w takim towarzystwie. Piękne fotki, choć początkowo myślałam, że to filety rybne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.