środa, 22 stycznia 2014

Kurczak jalfrezi

Kurczak jalfrezi

Kurczak jalfrezi przepis

Rozgrzewające i pikantne potrawy z kuchni indyjskiej świetnie sprawdzą się w chłodniejsze dni. Jalfrezi to rodzaj curry przygotowywanego najczęściej z pokrojonego w kawałki mięsa lub ryb. Sos do jalfrezi jest gęsty, ma przyjemny maślany posmak. Potrawę tę możecie podawać z dodatkiem ryżu lub indyjskiego pieczywa.

Kurczak po indyjsku

KURCZAK JALFREZI (INDIE)

Składniki (na 4 porcje):
[inspiracja: S. Rimmer]
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 500 g siekanych pomidorów (możecie użyć pomidorów z puszki lub kartonika)
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • sól do smaku
  • do podania: chlebki naan, ryż
Mięso kroimy w mniejsze kawałki. Posypujemy kurkumą i chili. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka, smażymy ze wszystkich stron przez kilka minut. Dodajemy czosnek i cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pomidory, imbir, kmin rzymski, kolendrę. Całość przykrywamy i gotujemy przez około 15-20 minut, w razie potrzeby dolewając wodę na patelnię, gdy sos będzie zbyt gęsty. Pod koniec dodajemy masło i sok z cytryny, przyprawiamy całość solą. Podajemy z chlebkami naan bądź ryżem.

Przepis na kurczaka jalfrezi

Czas przygotowania: 25 minut.

18 komentarzy :

  1. Musi być bardzo rozgrzewające to danie. Bardzo lubię indyjską kuchnię, więc i ten przepis mnie kusi; )

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie danie, wygląda bardzo smacznie:D

    OdpowiedzUsuń
  3. a czy to mają być świeże pomidory czy mogą być z puszki wraz z sosem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zimą oczywiście te z puszki wraz z sokiem :)

      Usuń
  4. Zjadłabym z chęcią takiego kurczaka dzisiaj na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny bardzo taki kurak. A skład niby nie jakiś nadzwyczajny. Apetycznie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten kurczak przypadł mi do gustu :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo aromatyczne musi być t danie .... podoba mi się:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. kolejny świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszne! Jedno z moich ulubionych z Twojego bloga. Polecam z chlebkiem naan:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychota! Moje ulubione:) Polecam z chlebkiem naan!

    OdpowiedzUsuń
  11. Przecudowne, aromatyczne danie i do tego bardzo proste w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam kuchnie indyjska :-) Wlasnie przyrzadzilam wg Pani przepisu, przepyszny. Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetby przepis. Nie miałam kolendry, ale nie wiem nawet jak smakuje, więc wyobrażam sobie, że ma byc tak jak zrobilam ;) uwielbiam Twoje przepisy na kurczaka i nie tylko. Skorzystałam już przy wielu obiadach i nadal będę korzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy jeszcze nie zostawiłam u Ciebie komentarza ale dzisiaj postanowiłam podziękować za wszystkie przepisy jeszcze na żadnym się nie zawiodłam a kuchnia indyjska czy azjatycka to mmmmmm. Bardzo dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za dobre słowo przy niedzieli :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.