poniedziałek, 27 stycznia 2014

Kotlety wieprzowe w sosie chrzanowym z koperkiem

Kotlety wieprzowe w sosie chrzanowym z koperkiem


Zimowa aura sprawia, iż od czasu do czasu przygotowuję dania wywodzące się z naszej rodzimej kuchni. Często są to kotlety  z dodatkiem różnej maści sosów. Takie duszone kotlety w aromatycznym sosie z dodatkiem chrzanu i koperku to smaczna propozycja na nieskomplikowany obiad. Najczęściej podaję je z dodatkiem kaszy gryczanej lub pęczaku oraz ogórkami konserwowymi. 

Szynka w sosie chrzanowym

KOTLETY WIEPRZOWE W SOSIE CHRZANOWYM

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 8 plastrów szynki o grubości około 1-1,5 cm
  • bulion lub rosół
  • 2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12 % lub 18 %
  • 1 łyżka mąki
  • pół pęczka koperku, posiekanego
Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem. Krótko obsmażamy na patelni i przekładamy do garnka. Mięso zalewamy bulionem lub niezbyt tłustym rosołem (wlewamy go tyle, by zakrywał mięso). Doprowadzamy do zagotowania, przykrywamy uchylnie i gotujemy na małym ogniu przez 30-40 minut lub do momentu, aż mięso będzie miękkie. Śmietanę dokładnie mieszamy z mąką i chrzanem, wlewamy do niej chochelkę gorącego sosu i szybko mieszamy. Dodajemy do mięsa, mieszamy. Przyprawiamy sos solą i pieprzem, gotujemy przez około 3 minuty. Dodajemy posiekany koperek, mieszamy. Podajemy z kaszą lub ziemniakami. 

Wieprzowina w sosie chrzanowym

Czas przygotowania: 50 minut.

7 komentarzy :

  1. Mmm... mniam! Super ten sos :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wpadłabym do Ciebie na taki pyszny obiad, pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę kiedyś ten sos wypróbować, wiesz, że nie jadłam nigdy takiego chrzanowego?
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie! Taki dobry, polski obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubimy takie obiady:)... a mój Połowek już od jakiegoś czasu namawia mnie na bitki w sosie chrzanowym:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie jestem w trakcie przygotowywania . Sos chrzanowy chodzi za mną już od jakiegoś czasu i w końcu zdecydowałam się go przygotować z Twojego przepisu. Ślinka leci na sam widok :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.