piątek, 31 stycznia 2014

Kanapka pielgrzyma

Kanapka pielgrzyma

Kanapka z indykiem i żurawiną

Z czym kojarzy się Wam Święto Dziękczynienia obchodzone w USA? Mnie od razu przychodzi na myśl wielki upieczony indyk podawany z konfiturą z żurawiny. Pilgrim Sandwich, czyli kanapka pielgrzyma, to smaczny sposób na wykorzystanie resztek pieczonego w Święto Dziękczynienia mięsa. Do przygotowania mojej kanapki wykorzystałam sznycle z indyka, jeśli jednak w Waszej lodówce zalega upieczony indyk, możecie go wykorzystać. Połączenie mięsa, sera cheddar i konfitury z dodatkiem soku z pomarańczy jest fantastyczne. Pamiętajcie tylko, by pałaszować kanapkę nad talerzykiem. Sos w trakcie jedzenia lubi uciekać z wnętrza sandwicha. 


Więcej przepisów na śniadaniowe sandwiche znajdziecie w dziale

 Pilgrim Sandwich

KANAPKA PIELGRZYMA (USA)
Śniadanie Mistrzów #119
Projekt Sandwich #12

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 2 bułki lub 4 kromki ulubionego chleba (u mnie ciabatta)
  • majonez do posmarowania pieczywa
  • kilka listków sałaty rzymskiej 
  • 2 sznycle z indyka
  • sól, pieprz, suszony tymianek
  • kilka plastrów sera cheddar
  • sos żurawinowy do mięs
Sznycle lekko rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Grillujemy na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Gdy mięso będzie już gotowe, kładziemy na nim plastry sera, patelnię przykrywamy pokrywką i podgrzewamy, aż ser się rozpuści. Bułki kroimy na pół, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i opiekamy przez 2-3 minuty, aż staną się chrupiące. Jeśli używacie chleba, możecie opiec go w tosterze. Dolne części bułek smarujemy majonezem, kładziemy na nie listki sałaty, mięso, sos żurawinowy. Przykrywamy górną częścią bułki. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Przepis na kanapkę z indykiem i żurawiną

Czas przygotowania: 20 minut.

11 komentarzy :

  1. zamarzyła mi sie taka kanapka... jak na razie mam majonez, sałatę i chleb :/ wszystko może zmienić się wieczorem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mm pełen wypas, jak widzę. Z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam, uwielbiam indyka z zurawina! Ta kanapka wyglada tak oblednie smacznie, ze az sie glodna zrobilam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie śniadania na bogato i najlepiej na ciepło z chrupiącą bułą.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszna kanapka musiała być. Idealne połączenie smaków! Jadłam bardzo podobną w kawiarni, jednak zamiast sałaty rzymskiej, była z rukolą i dodatkiem brzoskwini z puszki. Istna rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ona wygląda!!! Malwinko podrzuć mi koniecznie taką na śniadanie - to nic, że już zjadłam - na takie pyszności, zawsze znajdzie się miejsce ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.