niedziela, 12 stycznia 2014

Jajka zapiekane z awokado


Awokado zapiekane z jajkiem

Co ma w sobie połączenie jajek i awokado? Nie mam zielonego pojęcia. Smakuje jednak Połówkowi do tego stopnia, że przynajmniej dwa razy w tygodniu robię mu śniadanie z tymi dwoma dodatkami. Tym razem padło na jajka zapiekane z awokado z dodatkiem sera cheddar i długodojrzewającej szynki. Jeśli lubicie awokado, koniecznie wypróbujcie.

Jajka zapiekane z szynką i awokado

JAJKA ZAPIEKANE Z AWOKADO
Śniadanie Mistrzów #112

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 2 plastry szynki długodojrzewającej
  • 1 awokado
  • 1 pomidor
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki startego cheddara
  • 2 jajka
Kokilki smarujemy masłem, do każdej wkładamy plaster szynki. Awokado obieramy, kroimy w kostkę. Pomidory siekamy w kostkę (jeśli mają dużo pestek, usuwamy je). Awokado i pomidora przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i umieszczamy w kokilkach.  Posypujemy serem, wbijamy jajka, oprószamy szczyptą soli. Pieczemy przez 12-15 minut w temp. 180 stopni, aż białko jajek się zetnie (lub do otrzymania preferowanego ścięcia jajka). Podajemy ze świeżym pieczywem. Przed podaniem możecie posypać jajka posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Czas przygotowania: 25 minut.

7 komentarzy:

  1. nigdy nie zapiekałam jajek z awokado a widzę że szkoda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie skorzystam z propozycji, bo mam nadprogramowe avocado:-) Wygląda nieziemsko:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciepłe śniadanko to najlepszy początek dnia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bosko, cudowne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach te kolory! :) Fajne śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Widze, ze szalejesz z avocado:) ... podoba mi sie to:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam awokado, ale w takim wydaniu jeszcze nie jadłam. Do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP