Wyszczególnione wpisy

Wpisy

czwartek, 16 stycznia 2014

Gulasz z mlekiem kokosowym i wieprzowiną

Gulasz

Jeśli znudziły się Wam tradycyjne gulasze, być może ten przepis przypadnie Wam do gustu. Jest niezwykle aromatyczny, lekko pikantny i rozgrzewający. Początkowo miałam go podać z ryżem, jednak Połówek w trakcie gotowania "zażyczył" sobie wkładkę w postaci ziemniaków i to był właśnie strzał w dziesiątkę. Serdecznie Wam polecam!

Wieprzowina z mlekiem kokosowym

GULASZ WIEPRZOWY Z MLEKIEM KOKOSOWYM

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 500 g mięsa wieprzowego na gulasz (u mnie szynka), pokrojonego w kostkę
  • 2 szalotki, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • bulion lub rosół
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego (passata)
  • 2 marchewki, obrane, pokrojone w plasterki
  • 4 średniej wielkości ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę
  • 1 papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
Na patelni rozgrzewamy olej, mięso przesmażamy ze wszystkich stron przez około 5 minut i przekładamy do garnka. Na patelnię wrzucamy szalotki, czosnek, chili, smażymy przez 3 minuty. Wsypujemy kmin rzymski i kolendrę, smażymy dalej mieszając przez 30 sekund. Zawartość patelni przekładamy do mięsa. Na patelnię wlewamy 1 szklankę bulionu, mieszamy i przelewamy do mięsa. Dolewamy tyle dodatkowego bulionu, aby zakrył mięso. Dodajemy łyżeczkę pasty z trawy cytrynowej, całość zagotowujemy, przykrywamy uchylnie pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Następnie dodajemy przecier, mleko kokosowe, słodką paprykę, marchewkę. Gotujemy dalej przez 15 minut. Dodajemy ziemniaki i paprykę, w razie potrzeby dolewamy więcej bulionu (musi zakrywać warzywa). Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy sosem sojowym i sokiem z limonki, gotujemy kolejne 3 minuty. Podajemy :)

Czas przygotowania: 1 godzina 25 minut.

11 komentarzy:

  1. mmm uwielbiam takie potrawy z dodatkiem mleka kokosowego. Robiłam już coś takiego, ale z kurczakiem. Jestem ciekawa jak smakowałoby z wieprzowiną.. muszę spróbować! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ mam teraz ochotę na miseczkę rozgrzewającego gulaszu :) Ciekawy pomysł z mleczkiem kokosowym, no i ziemniaki, jakoś do tej pory nie przyszły mi do głowy jako dodatek gulaszowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ochoty mi narobiłaś :) Skuszę się chętnie na taki gulasz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda prze smacznie!!! bardzo jestem ciekawa jego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie obiady :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mam wszystko oprócz mleka kokosowego... czym można je zastąpić?
    dziękuję za zdrowe przepisy! zwłaszcza za kurczaka z soczewicą w sosie pomidorowym - mój Luby pokochał soczewicę:)
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto, niczym go nie zastąpisz. Bez problemu powinnaś dostać mleko kokosowe w marketach i niektórych sklepach osiedlowych, np. lewiatan

      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  7. zrobione! mąż nawet nie musiał komentować czy dobre, bo... poprosił o dokładkę;p baaardzo dobre choć, chyba przez to mleko kokosowe (zakupiłam;p), w smaku bardziej jak leczo niż gulasz;p na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole! pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam dodatek mleka kokosowego. Jak zwykle piekne zdjecia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Super polecam szybkowar jeszcze szybciej.
    Sam dodalem bulion z kalafiarowej 😊

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP