czwartek, 16 stycznia 2014

Gulasz z mlekiem kokosowym i wieprzowiną

Gulasz z mlekiem kokosowym i wieprzowiną

Gulasz

Jeśli znudziły się Wam tradycyjne gulasze, być może ten przepis przypadnie Wam do gustu. Jest niezwykle aromatyczny, lekko pikantny i rozgrzewający. Początkowo miałam go podać z ryżem, jednak Połówek w trakcie gotowania "zażyczył" sobie wkładkę w postaci ziemniaków i to był właśnie strzał w dziesiątkę. Serdecznie Wam polecam!

Wieprzowina z mlekiem kokosowym

GULASZ WIEPRZOWY Z MLEKIEM KOKOSOWYM

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 500 g mięsa wieprzowego na gulasz (u mnie szynka), pokrojonego w kostkę
  • 2 szalotki, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • bulion lub rosół
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego (passata)
  • 2 marchewki, obrane, pokrojone w plasterki
  • 4 średniej wielkości ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę
  • 1 papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
Na patelni rozgrzewamy olej, mięso przesmażamy ze wszystkich stron przez około 5 minut i przekładamy do garnka. Na patelnię wrzucamy szalotki, czosnek, chili, smażymy przez 3 minuty. Wsypujemy kmin rzymski i kolendrę, smażymy dalej mieszając przez 30 sekund. Zawartość patelni przekładamy do mięsa. Na patelnię wlewamy 1 szklankę bulionu, mieszamy i przelewamy do mięsa. Dolewamy tyle dodatkowego bulionu, aby zakrył mięso. Dodajemy łyżeczkę pasty z trawy cytrynowej, całość zagotowujemy, przykrywamy uchylnie pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Następnie dodajemy przecier, mleko kokosowe, słodką paprykę, marchewkę. Gotujemy dalej przez 15 minut. Dodajemy ziemniaki i paprykę, w razie potrzeby dolewamy więcej bulionu (musi zakrywać warzywa). Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy sosem sojowym i sokiem z limonki, gotujemy kolejne 3 minuty. Podajemy :)

Czas przygotowania: 1 godzina 25 minut.

10 komentarzy :

  1. mmm uwielbiam takie potrawy z dodatkiem mleka kokosowego. Robiłam już coś takiego, ale z kurczakiem. Jestem ciekawa jak smakowałoby z wieprzowiną.. muszę spróbować! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ mam teraz ochotę na miseczkę rozgrzewającego gulaszu :) Ciekawy pomysł z mleczkiem kokosowym, no i ziemniaki, jakoś do tej pory nie przyszły mi do głowy jako dodatek gulaszowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ochoty mi narobiłaś :) Skuszę się chętnie na taki gulasz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda prze smacznie!!! bardzo jestem ciekawa jego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie obiady :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mam wszystko oprócz mleka kokosowego... czym można je zastąpić?
    dziękuję za zdrowe przepisy! zwłaszcza za kurczaka z soczewicą w sosie pomidorowym - mój Luby pokochał soczewicę:)
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto, niczym go nie zastąpisz. Bez problemu powinnaś dostać mleko kokosowe w marketach i niektórych sklepach osiedlowych, np. lewiatan

      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  7. zrobione! mąż nawet nie musiał komentować czy dobre, bo... poprosił o dokładkę;p baaardzo dobre choć, chyba przez to mleko kokosowe (zakupiłam;p), w smaku bardziej jak leczo niż gulasz;p na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole! pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam dodatek mleka kokosowego. Jak zwykle piekne zdjecia.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.