wtorek, 7 stycznia 2014

Gulasz z łopatki wieprzowej i chorzio

Gulasz z łopatki wieprzowej i chorzio

Przepis na gulasz wieprzowy z chorizo


Gdy tylko zobaczyłam przepis na gulasz wieprzowy z dodatkiem chorizo i fasoli, wiedziałam, że muszę go jak najszybciej wypróbować. Połączenie to okazało się niezwykle smaczne. Lekko pikantny smak gulaszu świetnie równoważy dodatek miodu. Gulasz najlepiej podawać z dodatkiem ziemniaków lub świeżego pieczywa.

Przepis na gulasz z łopatki wieprzowej i chorzio

GULASZ Z ŁOPATKĄ WIEPRZOWĄ I CHORIZO

Składniki (na około 2 porcje):
[Źródło: Simon Rimmer]
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 150 g chorizo
  • pół lampki białego wytrawnego wina
  • puszka pomidorów (400 g)
  • 200 g ugotowanej białej fasoli (lub z puszki)
  • 2-3 łyżki posiekanej natki
  • 1 łyżka miodu
  • bulion lub woda
Mięso kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Chili pozbawiamy pestek, siekamy drobno. Chorizo kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso ze wszystkich stron przez około 7-5 minut. Przekładamy je do szerokiego rondla z grubym dnem. Wrzucamy czosnek, chili, cebulę i chorizo, smażymy kilka minut. Następnie wlewamy wino, chwilkę podgrzewamy, by lekko odparowało i zawartość patelni przekładamy do garnka. Dodajemy pomidory, lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie. Zajmie to od godziny do około 90 minut. W razie potrzeby dolewamy do rondla wodę lub bulion. Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy fasolę, miód, całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilkę podgrzewamy i rozkładamy pomiędzy talerze. Podajemy z pieczywem, ziemniakami lub ryżem.

Gulasz z dodatkiem chorzio


Czas przygotowania: 1 godzina i 25 minut.

11 komentarzy :

  1. A ja jeszcze nie jałam tej kiełbasy.
    Gulasz napewno smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny gulasz! Zjadlabym z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam gulasze. Takiego nie jadłam, ale na pewno przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pokuszę sie chyba w niedalekiej przyszłości! wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wygląda ten gulasz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chorizo jak chorizo, ale ta fasola w gulaszu to dla mnie nowośc ... bardzo ciekawa ta potrawa:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. co to jest ten chorizo???????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chorizo to hiszpańska kiełbasa z dodatkiem wędzonej papryki. Ma bardzo charakterystyczny smak. Dostaniesz ją w delikatesach i w większych marketach.

      Usuń
  8. wygląda bardzo fajnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.