wtorek, 7 stycznia 2014

Guacamole

Guacamole

Guacamole przepis

Pierwszy raz miałam styczność z awokado jeszcze we wczesnych latach szkoły podstawowej. Pamiętam, że razem z koleżanką miałyśmy spędzać razem Sylwestra i z tej okazję ruszyłyśmy na zakupy do nowo postawionego marketu. Ponieważ nasze umiejętności kulinarne raczej nie powalały, postanowiłyśmy, że otrzymane od rodziców pieniądze przeznaczymy na zakup owoców. Miałyśmy wizję pysznej sałatki owocowej. Większość znajdujących się w markecie owoców była nam doskonale znana. Jednak tajemnicze awokado przykuło naszą uwagę. Oczywiście, jak się domyślacie wylądowało w koszyku  razem z innymi owocami. Tamten ostatni dzień roku będzie mi się zawsze kojarzył z paskudnym maślanym owocem, który nijak komponował się z pozostałymi składnikami sałatki a tym bardziej, gdy został zalany syropem z ananasa...
Dziś awokado bardzo lubię i zdecydowanie nie mam zamiaru wzbogacać o jego dodatek sałatki owocowej ;-) Za to bardzo chętnie przerabiam je na guacamole

Przepis na guacamole

GUACAMOLE

Składniki:
  • 2 awokado
  • pół małej czerwonej cebulki, drobno posiekanej
  • 1 mały pomidor, pozbawiony pestek, posiekany w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z limonki
  • kawałek papryczki chili, bez pestek, drobno posiekanej (ew. szczypta chili w proszku, sos tabasco)
  • sól do smaku
Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę. Owoce awokado umieszczamy w misce, dodajemy sok z limonki. Awokado rozdrabniamy na pastę przy pomocy widelca. Dodajemy drobno posiekany czosnek, pomidora, cebulkę, chili, przyprawiamy do smaku solą, mieszamy. Wykorzystujemy jako dodatek do dań z kuchni meksykańskiej.


Meksykańska salsa z awokado

Czas przygotowania: 10 minut.

10 komentarzy :

  1. robiłam wczoraj do nachosów:) uwielbiam! robię je identycznie jak ty, tyle, że ja miksuję na gładką papkę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też rozpoczęłam nie najlepiej przygodę z awokado - właściwie dokładnie tak jak Ty. Ten maślany smak utkwił mi w pamięci na bardzo długo. Ale guacamole jest wspaniałe. Pierwszy raz zrobił mi je mąż mój ukochany i odczarował mi awokado.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. Guacamole jest silnie uzależniające!! :) Często robie je w połączeniu z ostrym serem na tostach!!Pycha :)
    Paulina Jazzowe Smaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Przygodę z awokado zaczęłam od spróbowania niedojrzałego jeszcze owocu, długo nie mogłam się przemóc, a teraz uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie jemy ostatnio awokado na potęgę :-) Guacamole też bywa. Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja ciągle nie odkryłam avocado. Nie wiem czemu! Twoje guacamole bardzo mnie jednak przekonuje do niego!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja avocado odkryłam niedawno, ale zapałałam do niego wielką miłością:) ... a Wasza przygoda z sałatką owocową z avocado niezła:) ....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.