czwartek, 16 stycznia 2014

Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe przepis
Ciasto pomarańczowe

Zimą, gdy pomarańcze są niezwykle słodkie i soczyste, koniecznie upieczcie ucierane ciasto pomarańczowe. Jest idealne w swojej prostocie. Wystarczy przed podaniem oprószyć je cukrem pudrem. Jeśli oczywiście macie ochotę możecie przygotować lukier lub polać wierzch ciasta polewą czekoladową. 


Polecam Wam także przepis na Muffinki pomarańczowe z żurawiną


Ciasto z pomarańczami

CIASTO POMARAŃCZOWE

Składniki (na keksówkę o długości 20 cm):
[przepis własny]
  • 120 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego)
  • skórka otarta z 2-3 pomarańczy
Mąkę przesiewamy proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy otartą skórkę, mieszamy. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksując do połączenia. Następnie dodajemy na zmianę w dwóch partiach mąkę i sok z pomarańczy. Formę prostokątną o długości 20 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub bułką tartą. Ciasto przekładamy do foremki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-55 minut lub do momentu, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyciągnięciu. Studzimy na metalowej kratce.

Ciasto pomarańczowe ucierane przepis
Ciasto pomarańczowe

Czas przygotowania: 55 minut.

12 komentarzy :

  1. Ucierane to chyba moje najbardziej ulubione ciasta. A takie z pomarańczami jest cudownie zimowe.. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku, narobiłas mi strasznie smaka!!
    Zapiszę sobie przepis w zakładkach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepięknie wygląda to Twoje ciacho :-) Idealne na podwieczorek do herbaty.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda to ciasto rewelacyjnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam cytrusowe wypieki. Twoje ciasto wygląda przeapetycznie: )

    OdpowiedzUsuń
  6. A mi właśnie brakowało pomysłu na ciasto na weekend. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przekonałaś mnie, zapisuję w ulubionych i niedługo zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie śliczne to ciasto, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie wylądowało w moim piekarniku :) Surowe pachniało przepysznie - mam nadzieję że gotowe również takie będzie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.