poniedziałek, 20 stycznia 2014

Bogracz

Bogracz

Bogracz przepis
Bogracz
Bogracz to nazwa węgierskiego kociołka a także zupy gulaszowej, którą się w nim przygotowuje. Mojego bograczu nie przygotowałam w kociołku pod gołym niebem, tylko w domowych warunkach na  kuchence gazowej. Najczęściej podaję go razem z kluseczkami, tym razem z racji braku w lodówce jajek, pominęłam ich dodatek. 

Przepis na bogracz

BOGRACZ

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę
  • 1-2 łyżki smalcu (użyłam smalcu gęsiego)
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 listki laurowe
  • 2 mniejsze marchewki
  • 5 ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 1 papryka
  • 1 duży pomidor (można użyć pomidorów z puszki)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • do podania: kluseczki  lub pieczywo
Na patelni rozgrzewamy smalec, obsmażamy mięso ze wszystkich stron i przekładamy do garnka. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty, przekładamy zawartość patelni wraz ze wszystkimi sokami do mięsa. Wlewamy wodę lub bulion (tyle, by zakryła mięso), dodajemy listki laurowe. Gotujemy przez około 1 godzinę, aż mięso będzie na wpół miękkie (gotuję na najmniejszym ogniu, garnek przykrywam uchylnie pokrywką). W razie potrzeby dolewamy więcej wody do gulaszu. Po tym czasie dodajemy pomidory, marchew, słodką i wędzoną paprykę, kminek do smaku (jeśli nie przepadacie za kminkiem, możecie go pominąć). Gotujemy dalej przez około 30-40 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie (15-20 minut). Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do gulaszu możemy dodać kluseczki przygotowane z jajka, mąki i niewielkiej ilości wody.

Gulasz wołowy przepis
Bogracz

Czas przygotowania: 2 godziny.

6 komentarzy :

  1. pyszny:) konkretne danie na zimę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię bogracz. To pyszne danie jednogarnkowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię bogracz, no i te kluseczki! U mnie muszą być obowiązkowo; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne i rozgrzewające danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bogracz bardzo lubię. I robić i jeść. Nie używam jednak w kuchni w ogóle smalcu. Wiem że niektóre dania są lepsze właśnie ze smalcem, ale nie umiem się przekonać.

    OdpowiedzUsuń
  6. Twój bogracz wygląda bardzo bardzo smakowicie. Te kolory, te zdjęcia... po prostu cud miód! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.