sobota, 28 grudnia 2013

Sałatka z tuńczyka i selera

Sałatka z tuńczyka i selera

Przepis na szybką sałatkę z tuńczyka w puszce

Ta ekspresowa sałatka z tuńczyka świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie w pracy. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Jest lekko pikantna za sprawą dodatku czerwonej cebuli, selera naciowego i musztardy. Z powodzeniem możecie przygotować ją dzień wcześniej i zjeść ze smakiem kolejnego dnia.

Sałatka z tuńczyka w puszce

SAŁATKA Z TUŃCZYKA I SELERA
Śniadanie Mistrzów #106

Składniki:
  • 1 puszka tuńczyka (używam tuńczyka w sosie własnym, nierozdrobionego)
  • 1/4 czerwonej cebulki, drobno posiekanej
  • 1 łyżka koperku, posiekanego
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżeczka kaparów, posiekanych 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łodyga selera naciowego, drobno posiekanego
  • kilka łyżek majonezu
  • sól i pieprz do smaku
Tuńczyka odcedzamy, rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę, koperek, natkę, kapary i selera. Doprawiamy musztardą i sokiem z cytryny, mieszamy z kilkoma łyżkami majonezu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy jako dodatek do pieczywa.

Przepis na sałatkę z tuńczykiem

Czas przygotowania: 10 minut.

6 komentarzy :

  1. Tuńczyk i seler? Ciekawa połączenie, jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się takie połączenie smaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. No wiesz już, że za tuńczykiem nie szaleję ( chyba że surowym!) ale w takiej sałatce to nawet mogłabym się przekonać :) Chociaż chyba zamieniłabym na jakąś inną rybe, no ugotowaną na parze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tuńczyka, ale z selerem go jeszcze nie łączyłam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.