wtorek, 31 grudnia 2013

Sałatka szefa

Sałatka szefa

Przepis na sałatkę szefa

Sałatka szefa to połączenie wielu niezwykle smacznych składników. Występuje w różnych wersjach, ja zdecydowałam się pokazać Wam ją w takiej formie, w jakiej zazwyczaj ją przygotowuję. Do sałatki podaję najczęściej sos tysiąca wysp, ale dobrze będzie się również komponować z lekkim winegretem. Grzanek do sałatki nie smażę na patelni, tylko opiekam chleb w tosterze bądź w piekarniku. Dzięki temu możemy zaoszczędzić sporą liczbę kalorii.

Sałatka z szynką i jajkiem

SAŁATKA SZEFA

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 4 garście ulubionej sałaty lub mieszanki sałat (u mnie roszponka i masłowa)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • pół zielonego ogórka
  • 100 g żółtego sera
  • 80 g szynki
  • garść pomidorków koktajlowych (lub 1 większy pomidor)
  • 1 marchewka
  • 8 kromek pieczywa tostowego
  • sos tysiąca wysp
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością słodkiej papryki w proszku. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mięso ze wszystkich stron, aż przestanie być różowe w środku. Odkładamy na papierowy ręcznik. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w ćwiartki. Ser kroimy w kostkę, szynkę w plastry a następnie paski. Marchew obieramy, kroimy w podłużne paski o długości około 4 cm (jak cienkie zapałki). Pomidorki kroimy na pół, ogórka w plastry. Odcinamy skórkę od chleba, kromki opiekamy w tosterze lub na suchej patelni, aż ładnie się zrumienią i będą chrupiące. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, następnie kroimy je w kostkę. Na półmisku umieszczamy porwaną sałatę, kurczaka, kawałki ogórka, sera, szynki. Następnie układamy połówki pomidorków, jajka. Całość posypujemy marchewką i polewamy sosem tysiąca wysp.

*jeśli dbacie o linię, kurczaka ugotujcie w wodzie lub upieczcie go w piekarniku (180 stopni przez około 20 minut) i następnie pokrójcie w kostkę. Zamiast sosu tysiąca wysp możecie przygotować lżejszy dressing na bazie oliwy i octu winnego. 


Sałatka na sylwestra

Czas przygotowania: 25 minut.

12 komentarzy :

  1. mmm...wygląda przepysznie
    Robiłam kiedyś podobną sałatkę tylko z mniejszą ilością składników.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super sałatka :) Zrobię, ale jednak po Sylwestrze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiesz, że ja też tak samo robię grzanki? Łatwiej i mniej kalorii.

    Najlepszego Malwina w Nowym ROku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bomba...ale jakbym ją robiła to chyba z oryginalnej niewiele by zostało:) hahaha
    Najlepszego w nowym roku!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się pysznie i zapewne tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała ta sałatka.
    Kochana, życzę wspaniałego Nowego Roku! :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Szczęśliwego Nowego Roku!
    Bardzo mi się podoba Twoja kompozycja. Jedno z moich noworocznych ( a nawet wcześniejszych ) postanowień, to testowanie przepisów z innych blogów, szczególnie Twoje przypadły mi do gustu, będziesz więc często na tapecie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oddam wszystko za taką sałatkę teraz i tu ;) Szczęśliwego Nowego Roku :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Pani zdjęcia są niesłychanie apetyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie znam smaku sosu tysiąca wysp, ale jak dla mnie cala sałatka jest po prostu cudna .... i smakowo i wizualnie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.