niedziela, 8 grudnia 2013

Sałatka warzywna

Sałatka warzywna

Przepis na sałatkę warzywną
Sałatka jarzynowa

Sałatkę warzywną zna każdy. To królowa świątecznego stołu i imprez rodzinnych. Każdy robi ją na swój sposób, zmieniając proporcje warzyw lub dokładając inne dodatki. Często najbardziej smakuje nam wersja, którą serwował nam ktoś z bliskich, Mama lub Babcia i taką sami przygotowujemy. W wielu domach obowiązkowo wzbogaca się sałatkę jarzynową o tarte jabłko i posiekaną cebulę. U mnie pomijano te składniki. Powód był prosty. Jabłko szybko ciemnieje, z kolei cebula po pobycie w lodówce daje znać o swojej obecności. Zamiast niej do sałatki dodaję drobno posiekanego pora, który fajnie zaostrza smak sałatki. Nie ma co się wykłócać, która wersja sałatki jest smaczniejsza. Dokładajmy do niej te dodatki, które smakują nam najbardziej. 



Przepis na sałatkę jarzynową

SAŁATKA JARZYNOWA

Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 duża pietruszka
  • 4  marchewki
  • 2-3 ziemniaki
  • pół selera korzeniowego
  • pół puszki groszku
  • 4 większe ogórki kiszone 
  • majonez
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • kawałek pora (opcjonalnie)
Sałatka jarzynowa - przygotowanie:

Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki dokładnie myjemy (możecie ich skórkę wyszorować przy pomocy szczoteczki). Umieszczamy w garnku, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości. Możecie wykorzystać także warzywa, które zostały Wam z gotowania bulionu lub rosołu (wówczas należy tylko dogotować ziemniaki).

Warzywa odkładamy do ostudzenia, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki siekamy w kostkę (w razie potrzeby odciskamy z nadmiaru soku), dodajemy do warzyw. Groszek odsączamy, dorzucamy do warzyw. Jajka gotujemy na twardo, odcedzamy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut, aż ostygną. Obieramy je ze skorupek i siekamy w kostkę, łączymy z warzywami. Pora (jeśli używamy) drobno siekamy, dodajemy do warzyw. Warzywa doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kilka łyżek majonezu, mieszamy. 

* smak sałatki możecie zaostrzyć dodając do niej odrobinę gładkiej musztardy. Jeśli lubicie, wzbogaćcie sałatkę o dodatek tartego jabłka.

Czas przygotowania: 45 minut.

8 komentarzy :

  1. Uwielbiam taką sałatkę to klasyk :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam :)
    Na fb trwa wydarzenie "Robimy salatkę jarzynową!", które założyłam:). Zapraszam do podzielenia się przepisem i zdjęciem także tam. :)
    Fajne jest to,że wszyscy tę sałatkę znają, robią, a każdy na swój sposób.:) Pysznie wygląda Twoja Malwinko.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedyna opcja majonezowa (poza klasyczną żydowską), którą akceptuję. U mnie własnie z jajkiem a bez groszku :) I tylko na święta. Ale u Ciebie Malwina świątecznie już :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To już klasyk wszystkich imprez imieninowych :) Na święta też się nada!

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja ukochana sałatka warzywna, królowa rodzinnych imprez :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie jeszcze w sałatce jarzynowej ląduje obowiązkowo jabłko i daję o dwa jajka mniej. Generalnie sałatka bardzo popularna, ale w każdym domu nieco inna. I tak jak Ty mam do niej ogromny sentyment :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.