czwartek, 12 grudnia 2013

Ryba po grecku

Ryba po grecku

 Przepis na rybę po grecku
Ryba po grecku
Ryba po grecku zawsze będzie mi się kojarzyć z imprezami rodzinnymi w latach 90. Na chwilę obecną bardzo rzadko przygotowuje się ją w moim domu rodzinnym. Z Grecją ma ona tyle wspólnego, co ogórki kiszone z Islandią. Mniejsza jednak o nazewnictwo potrawy. To proste i szybkie  w przygotowaniu danie ma wielu zwolenników. Jak się okazuje, także Połówek, który nie przepada za rybami, bardzo je lubi. 


Ryba po grecku przepis

RYBA PO GRECKU

Składniki:
[przepis własny]
  • 1 duża cebula posiekana w kostkę
  • 1 por (tylko biała część), posiekany w kostkę
  • 2 pietruszki, obrane i starte na tarce na grubych oczkach (lub pokrojone w julienne)
  • 4 marchewki, obrane i starte na tarce na grubych oczkach (lub pokrojone w julienne)
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę (lub pół średniej wielkości selera korzeniowego, obranego i startego na tarce. Dodajemy go razem z marchewką i pietruszką)
  • 1 duży liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 400 g przecieru pomidorowego (passata)
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 czubata łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka zielonej czubricy (opcjonalnie)
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 700-800 g białej ryby bez skóry i ości o zwartym mięsie (u mnie tilapia, często używam też miruny)
  • sok z połowy cytryny
  • mąka do obtoczenia ryby
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy lub oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy przez 3-4 minuty, aż lekko się zrumieni. Dodajemy pora i seler naciowy, smażymy przez 1-2 minuty. Wrzucamy marchew i pietruszkę, przesmażamy przez kolejne 3 minuty. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, podlewamy około pół szklanki wody, przykrywamy patelnię i dusimy do miękkości warzyw przez około 15-20 minut. W razie potrzeby dolewamy na patelnię więcej płynu.

Kiedy warzywa będą miękkie wlewamy przecier, ocet, dodajemy słodką paprykę, oregano, czubricę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz w razie potrzeby cukrem (możecie użyć także miodu). Gotujemy przez około 5 minut. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, gotujemy go jeszcze kilka minut bez przykrycia, jeśli zbyt gęsty, dodajemy kilka łyżek przecieru lub odrobinę wody.

Kiedy warzywa się duszą, przygotowujemy rybę. Kroimy ją na mniejsze kawałki o szerokości około 4 cm. Rybę kropimy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące (strzepujemy jej nadmiar) i smażymy na drugiej patelni, aż ładnie się zrumieni z obu stron. Rybę wkładamy do gorącego sosu i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Przechowujemy  w lodówce. Podajemy ją wedle preferencji na zimno lub na ciepło. Ryba jest najlepsza po upływie 1-2 dni, kiedy wszystkie smaki się "przegryzą".

*sos do ryby po grecku możecie wzbogacić także o dodatek wędzonej papryki
** czasem zamiast octu winnego dodaję do ryby ocet balsamiczny

 Przepis na rybę z warzywami
Ryba po grecku

Przepis na rybę po grecku
Ryba po grecku

Czas przygotowania: 25 minut.

6 komentarzy :

  1. No patrz, a ja, choc ryby lubie, za ta wersja specjalnie nie przepadam... A skojarzenia mam podobne: rodzinne imprezy, imieniny czy inne swieta ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ zmiany u Ciebie na święta nastały :) Pięknie! A ryba, u nas musi być 2 razy więcej warzyw niż ryby. Taki wymóg żarłaczy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię :) wygląda przeapetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam :) Potrawa obowiązkowa na wigilii.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam!I właśnie narobiłam sobie ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam:) to u nas obowiązkowa pozycja na Święta:)... ja to mam fiola takiego, że warzywa musza koniecznie być pokrojone w słupki, no i u nas akurat dusimy je do tzw. "ale dente" ... ale wiadomo co dom to inna wersja:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.