Wyszczególnione wpisy

Wpisy

niedziela, 8 grudnia 2013

Placuszki piernikowe

 Świąteczne placuszki

Tegoroczny grudzień ma zapach korzennych przypraw. Metalowe puszki skrywają kilka rodzajów domowych pierniczków, w kuchennej szafce kryje się domowa świąteczna czekolada. Na koniec męczącego tygodnia nie może zabraknąć puszystych placuszków z dodatkiem domowej przyprawy do piernika. Obowiązkowo polane dobrej jakości miodem i posypane uprażonymi na patelni orzechami. Przepis dodaję do 7 Festiwalu Pierniczków prowadzonego przez Majanę. Jednocześnie jest to setny wpis zrealizowany w ramach cyklu Śniadanie Mistrzów. Niezwykle cieszy mnie to, że tak chętnie zaglądacie do tego zbioru śniadaniowych przepisów. 

 Świąteczne śniadanie

PLACUSZKI PIERNIKOWE
Śniadanie Mistrzów #100

Składniki (na 7-8 sztuk):
[przepis własny]
  • 1 szklanka mąki
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • czubata łyżka kakao
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1-2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • do podania: płynny miód, prażone orzechy włoskie
Mąkę mieszamy z proszkiem przyprawą do piernika, kakao, cukrem i skórką pomarańczową. Dodajemy jajko i mleko, całość łączymy przy pomocy trzepaczki lub miksera. Na patelni rozgrzewamy olej, przy pomocy chochelki nalewamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z miodem i bakaliami.


 Kakaowe placuszki z przyprawą do piernika

Pancakes piernikowe

Przepis na placuszki z przyprawą do piernika

Czas przygotowania: 15 minut.

12 komentarzy:

  1. Cudowne placuszki, idealne na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. genialnie wyglądają! robię!

    OdpowiedzUsuń
  3. O wow! Wspaniałe placuszki i śniadanie doskonałe .:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają idealnie, a ta grubość zachwyca - takie smakują najbardziej - puszyste!
    znakomity pomysł na świąteczne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to są najlepsze placki na świecie. jeszcze ich nie jadłam, ale już to wiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ one apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale mają apetyczny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  8. Och mniam mniam. Takich jeszcze nie jadłam :) Ale na pewno przetestuję. W sam raz na świąteczne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można użyć mąki orkiszowej?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP