niedziela, 8 grudnia 2013

Placuszki piernikowe

Placuszki piernikowe

 Świąteczne placuszki

Tegoroczny grudzień ma zapach korzennych przypraw. Metalowe puszki skrywają kilka rodzajów domowych pierniczków, w kuchennej szafce kryje się domowa świąteczna czekolada. Na koniec męczącego tygodnia nie może zabraknąć puszystych placuszków z dodatkiem domowej przyprawy do piernika. Obowiązkowo polane dobrej jakości miodem i posypane uprażonymi na patelni orzechami. Przepis dodaję do 7 Festiwalu Pierniczków prowadzonego przez Majanę. Jednocześnie jest to setny wpis zrealizowany w ramach cyklu Śniadanie Mistrzów. Niezwykle cieszy mnie to, że tak chętnie zaglądacie do tego zbioru śniadaniowych przepisów. 

 Świąteczne śniadanie

PLACUSZKI PIERNIKOWE
Śniadanie Mistrzów #100

Składniki (na 7-8 sztuk):
[przepis własny]
  • 1 szklanka mąki
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • czubata łyżka kakao
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1-2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • do podania: płynny miód, prażone orzechy włoskie
Mąkę mieszamy z proszkiem przyprawą do piernika, kakao, cukrem i skórką pomarańczową. Dodajemy jajko i mleko, całość łączymy przy pomocy trzepaczki lub miksera. Na patelni rozgrzewamy olej, przy pomocy chochelki nalewamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z miodem i bakaliami.


 Kakaowe placuszki z przyprawą do piernika

Pancakes piernikowe

Przepis na placuszki z przyprawą do piernika

Czas przygotowania: 15 minut.

12 komentarzy :

  1. Cudowne placuszki, idealne na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. genialnie wyglądają! robię!

    OdpowiedzUsuń
  3. O wow! Wspaniałe placuszki i śniadanie doskonałe .:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają idealnie, a ta grubość zachwyca - takie smakują najbardziej - puszyste!
    znakomity pomysł na świąteczne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to są najlepsze placki na świecie. jeszcze ich nie jadłam, ale już to wiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ one apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale mają apetyczny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  8. Och mniam mniam. Takich jeszcze nie jadłam :) Ale na pewno przetestuję. W sam raz na świąteczne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można użyć mąki orkiszowej?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.