wtorek, 17 grudnia 2013

Pierniczki z Madery (Broas de Mel)

Pierniczki z Madery (Broas de Mel)

przepis na pierniczki z Madery

Te maślane pierniczki są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Jeśli zagapiliście się i nie upiekliście jeszcze pierniczków na święta, to będą one dla Was idealne. Zaraz po upieczeniu są chrupiące, na drugi dzień robią się twardsze, jednak po włożeniu do puszki kilku skórek z jabłka, robią się bardzo szybko mięciutkie. Jeśli chcecie możecie ciasto wzbogacić o dodatek posiekanych orzechów włoskich. 


Pierniczki z orzechami włoskimi

PIERNICZKI Z MADERY (BROAS DE MEL)

Składniki (na około blachę ciastek):
  • 300 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 250 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 160 g brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • orzechy włoskie
Mąkę mieszamy z sodą, cukrem i przyprawą do piernika. Dodajemy masło i miód. Wyrabiamy ciasto, formujemy je w kulę i przenosimy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Z masy formujemy kulki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętajcie o tym, by zachować większe odstępy pomiędzy ciastkami, będą się rozlewać). W środek każdej wciskamy połówkę orzecha, lekko spłaszczając kulki. Pieczemy przez 12-15 minut (brzegi pierniczków będą zwarte, same pierniczki miękkie). Pozostawiamy je na kilka minut na blasze i przenosimy na kratkę. Przechowujemy w metalowej puszce z dodatkiem skórki od jabłka.

Przepis na Broas de Mel pochodzi z książki "Kuchnia hiszpańska i portugalska". Podzieliła się nim Agata z bloga Boron Appetit. 


Przepis na pierniczki z orzechami

Przepis na proste pierniki

Szybkie pierniczki z Madery

Czas przygotowania: 25 minut.

12 komentarzy :

  1. Bardzo ładne drobiazgi do słoiczka czy pudełka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczny jest ten dodatek orzeszka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie, że je zrobiłaś! Piękne zdjęcia Malwi!

    OdpowiedzUsuń
  4. bez jajek? włąśnie zagniatam i trochę się zestresowałam, że coś może nie wyjść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. One nie mają w składzie jajka. To mocno maślane pierniki. Piekłam je już trzykrotnie (w tym raz wczoraj wieczorem) i wychodzą bez problemów. Moje właśnie wylądowały w puszce ze skórką jabłka.

      Usuń
  5. Kochana, mam prośbę jak stąd do Ameryki i z powrotem...Jakbyś mogła podawać ilość w szklankach ....zrobiłam niby wg przepisu, ale nie wyszło. Pewnie proporcje mąki i reszty były nie takie, moje pierniczki niestety w ogóle nie miały kształtu, rozlazły się na blasze i bardzo mocno było je czuć masłem.Na paczuszkę świąteczną nie nadają się niestety :(
    Pozdrawiam, Beata J.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko, one są maślane, troszkę inne od typowych klasycznych pierników. Postaram się na przyszłość podawać proporcje także w szklankach. Waga jest jednak dużym ułatwieniem w kuchni. Przy niektórych przepisach, nawet niewielkie zmiany w proporcjach wpływają na końcowy efekt. Z miękkich pierniczków fajne są jeszcze pepernoten (wrzucałam je kilka dni temu). Tylko przepis także podany jest w gramach.

      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedź. Ja chyba po prostu nie mam serca do słodkości :) za to inne Twoje przepisy mi wychodzą i są super :) A mini foccacie i scones uwielbiam i robię z nich cudne mini kanapeczki do pracy. Dzięki wielkie i Wesołych i spokojnych Świąt.
      Beata J.

      Usuń
    3. Beatko, dziękuję. Tobie również przesyłam życzenia wesołych i pogodnych Świąt :)

      Usuń
  6. Malwi urocze pierniki ... widzę, ze poszalałaś piernikowo w tym roku:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.