sobota, 7 grudnia 2013

Pierniczki duńskie (Brunkager)

Pierniczki duńskie (Brunkager)

Przepis na duńskie pierniczki brunkager

Brunkager przygotowałam pierwszy raz w tym roku i już wiem, że będę powtarzać te pierniczki także w kolejnych latach. Wspaniale pachną cynamonem i goździkami, w środku zaś skrywają kawałki skórki pomarańczowej i płatków migdałów. Najlepiej upiec je na około 2 tygodnie przed świętami a następnie przechowywać w metalowej puszce z kilkoma kawałkami skórki z jabłka. 

Przepis dodaję do 7 Festiwalu Pierniczków prowadzonego przez Majanę. 

 Pierniczki ze skórką pomarańczową i migdałami

DUŃSKIE BRĄZOWE CIASTKA, CZYLI BRUNKAGER
Słodka Sobota #22

Składniki (na około 3-4 blachy ciastek):
[źródło]
  • 250 g masła
  • 250 g brązowego cukru 
  • 125 g miodu
  • 100 g płatków migdałów
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g mąki
W garnku umieszczamy masło, cukier i miód. Podgrzewamy mieszając, aż składniki się połączą. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Mąkę mieszamy z proszkiem, cynamonem, goździkami, skórką pomarańczową i pokruszonymi płatkami migdałów (ja kruszyłam je w dłoni). Do przestudzonej masy miodowo-maślanej dodajemy sypkie składniki, całość mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy dłonią. Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej formujemy "kiłebaskę". Roladki z ciasta zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na kilka godzin do lodówki (jeśli chcecie przyspieszyć chłodzenie, włóżcie roladki z ciasta do zamrażarki. Kiedy ciasto będzie twarde, wówczas piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Kiełbaski odwijamy z folii, bardzo ostrym nożem kroimy na plastry grubości około 7-10 mm. Układamy je na blasze w odstępach. Pieczemy przez 8-10 minut. Ciastka po upieczeniu będą miękkie, później stwardnieją. Nie pieczcie ich zbyt długo, ponieważ będą dość twardawe. Pierwszego dnia ciastka są kruche. Kolejnego stają się twardsze. Upieczone i ostudzone ciastka przenosimy do puszki, dokładamy kilka skórek z jabłka, zamykamy. Warto co kilka dni wymieniać skórki od jabłka.

Przepis na świąteczne pierniczki z migdałami


Czas przygotowania (bez czasu chłodzenia): 25 minut.

15 komentarzy :

  1. Fajnie wyglądają ! Uwielbiam takie z dodatkiem migdałów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne te pierniczki Malwinko! Z chęcią ukradłabym Ci kilka do schrupania;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba najchętniej spróbowałabym pierniczków z każdego kraju... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam, prześliczne Ci wyszły :) Bardzo je lubię, ale sama jeszcze nie próbowałam robić... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają bardzo ciekawie. musze wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawe pierniczki! przyznam, że pierwszy raz na nie natrafiam i od razu mam ochotę na kęs takiego do kawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę ich koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudne! Wyglądają jak mini sucharki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pierwszy raz słysze o takich pierniczkach:) Urokliwe są:) .... i piękny masz pojemnik na nie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Potrzebują troszkę czasu na zmięknięcie, około 2-3 tygodnie w puszce z jabłkiem.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.