piątek, 13 grudnia 2013

Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami

Z czym najlepiej smakują paszteciki z pieczarkami? Oczywiście z kubkiem gorącego domowego barszczu czerwonego. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie powinno przysporzyć Wam większych trudności. Jeśli obawiacie się, że farsz będzie się Wam wysypywał w trakcie krojenia ruloników ciasta, zwiążcie go jajkiem i odrobiną bułki tartej. 

Paszteciki z pieczarkami

PASZTECIKI Z PIECZARKAMI

Składniki (na około 20 sztuk)
[przepis własny]

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 żółtko roztrzepane z odrobiną wody (do posmarowania ciasta przed pieczeniem)
  • sezam do posypania pasztecików (lub inne ulubione ziarna)
Farsz:
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: 1 jajko plus odrobina bułki tartej

Mąkę mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżka ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, masło i resztę ciepłego mleka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy je do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Kiedy ciasto rośnie, przygotowujemy farsz: Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy przez kilka minut, aż lekko się zrumieni. Dodajemy pieczarki, smażymy dalej przez 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy pieczarki będą miękkie, doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Jeśli puściły dużą ilość soku należy go odparować na patelni. Farsz przekładamy do miseczki i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ja przygotowałam farsz bez dodatku jajka. Jeśli jednak chcecie by był on bardziej zwarty i nie wypadał podczas krojenia, wówczas do zimnych pieczarek dodajcie 1 jajko, całość dokładnie wymieszajcie i zagęśćcie niewielką ilością bułki tartej. 
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, dzielimy nożem na dwie równe części. Każdą wałkujemy na podłużny prostokąt. Na środku układamy pasek farszu, następnie zlepiamy brzegi i powstały rulon odwracamy łączeniem do dołu. Podobnie postępujemy z drugim kawałkiem ciasta.

Paszteciki z pieczarkami

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Ostrym nożem kroimy rulony na kawałki o szerokości około 3 cm (lub większe według uznania). Układamy ja na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik smarujemy roztrzepanym z odrobiną wody żółtkiem, posypujemy sezamem (lub innymi ulubionymi ziarnami, np. czarnuszką, makiem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (180 z termoobiegiem) i pieczemy przez 15-18 minut. Podajemy jako dodatek do czerwonego barszczu.

Czas przygotowania: 2 godziny i 15 minut.

23 komentarze :

  1. Z pieczarkami najlepsze ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Każdego roku pojawiają się na moim świątecznym stole:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wyglądają... smaka mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam niedawno podobne, ale z kapustą :) są wspaniałym dodatkiem do barszczu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne :) Zjadłabym, ale bez barszczu ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają fantastycznie, chętnie zrobiłabym takie na Wigilię, tylko jak wygląda kwestia przechowywania?
    Lepiej najpierw upiec i np. następnego dnia odgrzać, czy schować gdzieś nieupieczone i piec od surowości przed podaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pam. najwygodniej będzie je upiec wieczorem dzień przed Wigilią i odgrzać na drugi dzień.

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za odpowiedź :]

      Usuń
  7. Ależ one puszyste... wyglądają po prostu obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. I teraz mi odpowiedz które zrobić na wigilię? Z kapustą czy te?

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam :) Są takie pyszne że nie wiem czy dotrwają do jutra. Pewnie tym razem też nie uda mi się pokazać ich na blogu, ale przepis ląduje w stałych pozycjach na Wigilię i pewnie nie tylko na Wigilię :)
    Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam:D
    Wspaniały przepis, dziękuję bardzo :)

    Tutaj efekt mojej pracy :

    http://malinowyporanek.blogspot.com/2013/12/173-przepis-na-ciasto.html

    Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pam, wyglądają bardzo apetycznie. Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu :)

      Wesołych Świąt!

      Usuń
  11. Cieszę się że znalazłam ten przepis przed świętami....paszteciki do barszczu wigilijnego smakowały przepysznie córka pochłoneła prawie wszystkie jutro pora na następny Twój przepis bułeczki czosnkowe dziękuje i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy próbowałaś takie paszteciki zamrażać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mrożę pieczywa na drożdżach.

      Usuń
  13. Paszteciki wyszły bardzo smaczne, ciasto jest świetne, bardzo dobrze się z nim pracuje i nawet na drugi dzień są smaczne (tak mówił mąż, bo dla mnie już nic nie zostało;-)).

    Polecam wszystkim, choć to żadna nowość, bo Twoje przepisy zawsze wychodzą:)

    Wesołych świąt i pysznego Nowego Roku z takimi i jeszcze lepszymi przepisami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, miło mi to czytać :) Również życzę Ci Zdrowych i Wesołych Świąt!

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.