piątek, 13 grudnia 2013

Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami

Z czym najlepiej smakują paszteciki z pieczarkami? Oczywiście z kubkiem gorącego domowego barszczu czerwonego. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie powinno przysporzyć Wam większych trudności. Jeśli obawiacie się, że farsz będzie się Wam wysypywał w trakcie krojenia ruloników ciasta, zwiążcie go jajkiem i odrobiną bułki tartej. 

Paszteciki z pieczarkami

PASZTECIKI Z PIECZARKAMI

Składniki (na około 20 sztuk)
[przepis własny]

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 żółtko roztrzepane z odrobiną wody (do posmarowania ciasta przed pieczeniem)
  • sezam do posypania pasztecików (lub inne ulubione ziarna)
Farsz:
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: 1 jajko plus odrobina bułki tartej

Mąkę mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżka ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, masło i resztę ciepłego mleka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy je do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Kiedy ciasto rośnie, przygotowujemy farsz: Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy przez kilka minut, aż lekko się zrumieni. Dodajemy pieczarki, smażymy dalej przez 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy pieczarki będą miękkie, doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Jeśli puściły dużą ilość soku należy go odparować na patelni. Farsz przekładamy do miseczki i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ja przygotowałam farsz bez dodatku jajka. Jeśli jednak chcecie by był on bardziej zwarty i nie wypadał podczas krojenia, wówczas do zimnych pieczarek dodajcie 1 jajko, całość dokładnie wymieszajcie i zagęśćcie niewielką ilością bułki tartej. 
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, dzielimy nożem na dwie równe części. Każdą wałkujemy na podłużny prostokąt. Na środku układamy pasek farszu, następnie zlepiamy brzegi i powstały rulon odwracamy łączeniem do dołu. Podobnie postępujemy z drugim kawałkiem ciasta.

Paszteciki z pieczarkami

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Ostrym nożem kroimy rulony na kawałki o szerokości około 3 cm (lub większe według uznania). Układamy ja na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik smarujemy roztrzepanym z odrobiną wody żółtkiem, posypujemy sezamem (lub innymi ulubionymi ziarnami, np. czarnuszką, makiem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (180 z termoobiegiem) i pieczemy przez 15-18 minut. Podajemy jako dodatek do czerwonego barszczu.

Czas przygotowania: 2 godziny i 15 minut.

21 komentarzy :

  1. Z pieczarkami najlepsze ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Każdego roku pojawiają się na moim świątecznym stole:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wyglądają... smaka mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam niedawno podobne, ale z kapustą :) są wspaniałym dodatkiem do barszczu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne :) Zjadłabym, ale bez barszczu ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają fantastycznie, chętnie zrobiłabym takie na Wigilię, tylko jak wygląda kwestia przechowywania?
    Lepiej najpierw upiec i np. następnego dnia odgrzać, czy schować gdzieś nieupieczone i piec od surowości przed podaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pam. najwygodniej będzie je upiec wieczorem dzień przed Wigilią i odgrzać na drugi dzień.

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za odpowiedź :]

      Usuń
  7. Ależ one puszyste... wyglądają po prostu obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. I teraz mi odpowiedz które zrobić na wigilię? Z kapustą czy te?

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam :) Są takie pyszne że nie wiem czy dotrwają do jutra. Pewnie tym razem też nie uda mi się pokazać ich na blogu, ale przepis ląduje w stałych pozycjach na Wigilię i pewnie nie tylko na Wigilię :)
    Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam:D
    Wspaniały przepis, dziękuję bardzo :)

    Tutaj efekt mojej pracy :

    http://malinowyporanek.blogspot.com/2013/12/173-przepis-na-ciasto.html

    Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pam, wyglądają bardzo apetycznie. Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu :)

      Wesołych Świąt!

      Usuń
  11. Cieszę się że znalazłam ten przepis przed świętami....paszteciki do barszczu wigilijnego smakowały przepysznie córka pochłoneła prawie wszystkie jutro pora na następny Twój przepis bułeczki czosnkowe dziękuje i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy próbowałaś takie paszteciki zamrażać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mrożę pieczywa na drożdżach.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.