poniedziałek, 16 grudnia 2013

Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami

Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki to idealny dodatek do barszczu czerwonego, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Nie są zbyt pracochłonne, jednak ich przygotowanie jest rozciągnięte w czasie. Farsz do pasztecików warto przygotować w dzień poprzedzający pieczenie. Ciasto na paszteciki jest proste w przygotowaniu i nie powinno przysporzyć Wam większych trudności. 

Paszteciki drożdżowe z kapustą


PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Składniki (na około 20 sztuk):
[przepis własny]
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 12 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 50 g miękkiego masła
  • 350 g kapusty z grzybami
  • 1 żółtko roztrzepane z odrobiną wody do posmarowania ciasta
  • ulubione nasiona do posypania (np. sezam, czarnuszka)
Mąkę mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do mąki dodajemy zaczyn drożdżowy, miękkie masło i pozostałe mleko. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy je do miseczki, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na dwie równe części. Każdą wałkujemy na podłużny wąski prostokąt. Na środku układamy nadzienie, zlepiamy brzegi ciasta i odwracamy je złączeniem do dołu (instrukcję formowania znajdziecie przy przepisie na paszteciki z pieczarkami). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Następnie każdy rulon kroimy na kawałki długości 3-4 cm. Powstałe paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy sezamem lub czarnuszką.  Pieczemy przez 15-18 minut w temp. 200 stopni (180 z termoobiegiem). Podajemy jako dodatek do barszczu czerwonego.

*w wersji wegańskiej masło zastąpcie oliwą, mleko wodą lub mlekiem roślinnym. Zamiast smarować paszteciki jajkiem, posmarujcie je niewielką ilością zimnej wody i posypcie ziarnami

Paszteciki drożdżowe z grzybami

Przepis na świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami

Czas przygotowania: 2 godziny 15 minut.

9 komentarzy :

  1. Ależ cudne zdjęcia:-)) I ślinka cieknie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna stylizacja zdjęć :) Podziwiam. A paszteciki? Nie znam osoby, która by się im oparła!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam je! U mnie w domu naczelną osobą robiącą te paszteciki jest ciocia; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne fotki, te paszteciki wołają zjedz mnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo zgrabne Ci wyszły. Głodna się robię od Twoich fotek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nawet nie wiesz jak bardzo zjadłabym choć jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj zjadłabym... z barszczykiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam paszteciki:) .... nawet barszczyku nie musze do nich miec:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

  9. Fantastyczna sceneria na zdjęciach.
    Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.