czwartek, 12 grudnia 2013

Mini focaccie

Mini focaccie

Przepis na bułeczki z ziołami

Te płaskie bułeczki powstały dość przypadkowo. Przygotowałam ziołowe ciasto i tak naprawdę do końca nie byłam zdecydowana, co z niego upiekę. Po głowie chodził mi flatbread i pizzerinki, jednak ostatecznie zdecydowałam się na bułeczki, które roboczo nazwałam mini focacciami. Po upieczeniu wystarczy je przeciąć wzdłuż na pół i nadziać ulubionymi dodatkami. 

Miękkie bułeczki włoskie

MINI FOCCACIE

Składniki (na 6 sztuk):
[przepis własny]
  • 2 szklanki mąki pszennej (typ 650 lub 750)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3/4 łyżeczki suszonej bazylii
  • 9 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody lub mleka
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
Mąkę mieszamy z solą i ziołami. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody/mleka. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałą wodę/mleko i oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto wyjmujemy z miski, wałkujemy na grubość 10-15 mm. Wykrawamy kółka przy pomocy szklanki lub kubka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem i lekko wysypanej mąką. Przykrywamy i odstawiamy na 40 minut. Pieczemy przez 13-15 minut w temp. 200 stopni. Studzimy na metalowej kratce.

Czas przygotowania: 2 godziny 25 minut.

13 komentarzy :

  1. nic nie dorówna tym domowym wypiekom :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pięknie wyrosły, mimo (chyba) małej zawartości drożdży. Super! Pozdrawiam - Karola

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie śliczne! Idealne, w dodatku bez sztucznych dodatków - rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś sobie zrobiłem i była pyszna :) ale te malutkie prezentują się fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne, okrąglutkie, po prostu pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. czy można zastąpić drożdże z przepisu suszonymi? jeśli tak, w jakiej ilości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć suszonych (około 4-5 g)

      Usuń
  7. Chyba już wiem co dziś upiekę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam je. Sa idealne do mini kanapeczek do pracy. I chociaż nie cierpię ciast drożdżowych (jeść i robić) to w ramach urlopu się zmusiłam. Wyszły bosko, to jedne z moich ulubionych bułeczek :)
    Beata J,

    OdpowiedzUsuń
  9. Hmmm, chcę zrobić te bułeczki, tylko nie wiem, co z tym mlekiem, bo w składnikach nie ma mowy o ilości mleka, jeste za to o wodzie.. Proszę o pomoc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postępujesz wg przepisu a mleko/woda potraktuj wymiennie.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.