czwartek, 19 grudnia 2013

Miękkie pierniczki (Pepernoten)

Miękkie pierniczki (Pepernoten)

Miękkie pierniczki świąteczne

Zapomnieliście w tym roku odpowiednio wcześniej upiec pierniczki? Nic straconego. Mam dla Was przepis na bardzo mięciutkie pierniczki obłędnie pachnące cynamonem. To holenderskie pierniczki pepernoten, niezwykle delikatne i totalnie uzależniające. Koniecznie upieczcie je w tym roku na święta. 


Holenderskie pierniczki pepernoten

KANEELPEPERNOTEN 
(HOLENDERSKIE MIĘKKIE PIERNIKI CYNAMONOWE)

Składniki (na około 25 stuk):
[www.ah.nl]
  • 250 g mąki
  • 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 200 g płynnego miodu
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • opcjonalnie: kandyzowana skórka pomarańczowa
W misce umieszczamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon, mieszamy. Dodajemy masło i miód, wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto będzie lekko klejące, ale nie przejmujcie się tym. Wkładamy je do lodówki na około godzinę lub dłużej. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki, lekko spłaszczamy i układamy na blasze zachowując odstępy. Pieczemy przez 12 minut w temp. 170 stopni. Upieczone pierniczki będą miały zwarte brzegi (będą też miękkie). Wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki i wysuwamy blachę. Zostawiamy pierniczki na 1-2 minuty na blasze a następnie przenosimy na kratkę. Przechowujemy je w metalowej puszce. Pierniczki nie twardnieją (o ile nie będziecie ich zbyt długo piec), są mięciutkie.

*jeśli chcecie otrzymać klasyczne pepernoten, zamiast cynamonu dodajcie 3 łyżeczki przyprawy do piernika. W tym roku zrobiłam także właśnie taką wersję. Do ciasta oprócz przyprawy do piernika dodałam także po 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej

Cynamonowe pierniczki świąteczne

Bożonarodzeniowe pierniczki


Czas przygotowania (bez czasu chłodzenia): 25 minut.

10 komentarzy :

  1. Ja w tym roku nie zapomniałam o nastawieniu ciasta na pierniczki:-) Jednak Twój przepis bardzo mnie kusi...

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejne wspaniałe pierniczki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Po prostu wspaniałe! Do tego takie cynamonowe! Przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię je pierwszy raz, są super!! Mięciutkie i pyszne:) Zrobiłam z przyprawą do piernika i skórką kandyzowaną. Bardzo nam smakują:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można rozwałkować ciasto i wyciąć figurki? Pierniczki wyjdą? Można użyć polewy, jaką polecasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam pozostać przy kształcie, jak w przepisie. Co do polewy, to ja te zazwyczaj traktuję lukrem z sokiem z pomarańczy i ozdabiam orzechami włoskimi. Ewentualnie roztopiona czekolada. Jeśli chodzi o pierniczki do wykrawania to zerknij sobie na imbirowe na blogu. Wystarczy zastąpić imbir przyprawą do piernika. Jesli ich nie przepieczesz, to będą miękkie.

      Usuń
  6. Panno Malwinno oto i one:
    http://kuchniaczarow.blogspot.com/2014/12/miekkie-cynamonowe-ciasteczka-pierniczki.html :)
    (możesz pobrać zdjęcie ze strony i opublikować w odpowiednim miejscu jeśli tylko chcesz)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. My zrobiliśmy w tym roku z synkiem już dwa rzuty pierniczków :) Kuszą nas też te, szczególnie, że uwielbiamy cynamonowe ciasteczka, a pierniczki w pudełku topnieją :) No coż, zobaczymy co sobota przyniesie :) Przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.