czwartek, 19 grudnia 2013

Miękkie pierniczki (Pepernoten)

Miękkie pierniczki (Pepernoten)

Miękkie pierniczki świąteczne

Zapomnieliście w tym roku odpowiednio wcześniej upiec pierniczki? Nic straconego. Mam dla Was przepis na bardzo mięciutkie pierniczki obłędnie pachnące cynamonem. To holenderskie pierniczki pepernoten, niezwykle delikatne i totalnie uzależniające. Koniecznie upieczcie je w tym roku na święta. 


Holenderskie pierniczki pepernoten

KANEELPEPERNOTEN 
(HOLENDERSKIE MIĘKKIE PIERNIKI CYNAMONOWE)

Składniki (na około 25 stuk):
[www.ah.nl]
  • 250 g mąki
  • 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 200 g płynnego miodu
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • opcjonalnie: kandyzowana skórka pomarańczowa
W misce umieszczamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon, mieszamy. Dodajemy masło i miód, wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto będzie lekko klejące, ale nie przejmujcie się tym. Wkładamy je do lodówki na około godzinę lub dłużej. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki, lekko spłaszczamy i układamy na blasze zachowując odstępy. Pieczemy przez 12 minut w temp. 170 stopni. Upieczone pierniczki będą miały zwarte brzegi (będą też miękkie). Wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki i wysuwamy blachę. Zostawiamy pierniczki na 1-2 minuty na blasze a następnie przenosimy na kratkę. Przechowujemy je w metalowej puszce. Pierniczki nie twardnieją (o ile nie będziecie ich zbyt długo piec), są mięciutkie.

*jeśli chcecie otrzymać klasyczne pepernoten, zamiast cynamonu dodajcie 3 łyżeczki przyprawy do piernika. W tym roku zrobiłam także właśnie taką wersję. Do ciasta oprócz przyprawy do piernika dodałam także po 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej

Cynamonowe pierniczki świąteczne

Bożonarodzeniowe pierniczki


Czas przygotowania (bez czasu chłodzenia): 25 minut.

13 komentarzy :

  1. Ja w tym roku nie zapomniałam o nastawieniu ciasta na pierniczki:-) Jednak Twój przepis bardzo mnie kusi...

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejne wspaniałe pierniczki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Po prostu wspaniałe! Do tego takie cynamonowe! Przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię je pierwszy raz, są super!! Mięciutkie i pyszne:) Zrobiłam z przyprawą do piernika i skórką kandyzowaną. Bardzo nam smakują:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można rozwałkować ciasto i wyciąć figurki? Pierniczki wyjdą? Można użyć polewy, jaką polecasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam pozostać przy kształcie, jak w przepisie. Co do polewy, to ja te zazwyczaj traktuję lukrem z sokiem z pomarańczy i ozdabiam orzechami włoskimi. Ewentualnie roztopiona czekolada. Jeśli chodzi o pierniczki do wykrawania to zerknij sobie na imbirowe na blogu. Wystarczy zastąpić imbir przyprawą do piernika. Jesli ich nie przepieczesz, to będą miękkie.

      Usuń
  6. Panno Malwinno oto i one:
    http://kuchniaczarow.blogspot.com/2014/12/miekkie-cynamonowe-ciasteczka-pierniczki.html :)
    (możesz pobrać zdjęcie ze strony i opublikować w odpowiednim miejscu jeśli tylko chcesz)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. My zrobiliśmy w tym roku z synkiem już dwa rzuty pierniczków :) Kuszą nas też te, szczególnie, że uwielbiamy cynamonowe ciasteczka, a pierniczki w pudełku topnieją :) No coż, zobaczymy co sobota przyniesie :) Przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierniki pysze Sa bardzo miekkie i cynamonowe Dodalam skorke z pomaranczy Faktycznie wychodzi 25 sztuk U mnie wyszly ciemniejsze bo zrobilam z miodu spadziowego Przepus laduje do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak odmierzyć 1/4 lub 1/8 łyżeczki? "Uwielbiam" takie miary :-/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na oko ;) A jeśli masz z tym problem, to odmierz pół łyżeczki, odsyp połowę z tego i masz 1/4. Są ewentualnie specjalne miarki do tego typu pomiarów. Ale tu nie trzeba być aż tak precyzyjnym. Kuchnia to nie matematyka. Ważne, by z tego 1/4 nie zrobiło się nagle pół lub cała łyżeczka.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.