środa, 11 grudnia 2013

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Przepis na krokiety z kapustą i pieczarkami
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Krokiety zawsze będą mi się kojarzyć z imprezami rodzinnymi. Standardowo podawane z porcją ciepłego barszczu czerwonego. Można je zafaszerować na wiele sposobów, np. mięsem, pieczarkami, kaszą lub kapustą. Dziś chciałabym Wam zaprezentować krokiety będące alternatywą dla popularnych krokietów z kapustą i grzybami leśnymi. Zamiast grzybów w farszu pojawiają się popularne pieczarki. Ten przepis przyda się szczególnie osobom, które nie przepadają za grzybami leśnymi lub ich nie tolerują. 

Domowe krokiety z kapustą i pieczarkami

KROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

Składniki (na około 6 sztuk):
  • naleśniki: 100 g mąki pszennej, pół łyżeczki soli, 2 jajka, 1 łyżeczka oleju, 250 ml mleka
  • około 700-800 g kapusty z pieczarkami
  • 1 duże jajko
  • bułka tarta do obtoczenia krokietów
Mąkę z solą przesiewamy do miski. Dodajemy jajka, olej i mleko. Całość łączymy przy pomocy trzepaczki. Na patelnię do naleśników przy pomocy chochelki wlewamy porcje ciasta, rozprowadzamy po dnie patelni, smażymy z obu stron i odkładamy na talerz. W ten sam sposób przygotowujemy 5 pozostałych naleśników. 
Naleśniki studzimy. Na każdym naleśniku układamy farsz (jeśli zawiera sporo wody, wówczas po prostu ją odlejcie), podwijamy przeciwstawne końce naleśnika, a następnie zwijamy je w rulon (patrz-> instrukcja zawijania krokietów). Krokiety zanurzamy w roztrzepanym jajku, panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy krokiety z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Podajemy z barszczem czerwonym.


Krokiety z farszem z kapustyy
Krokiety z kapustą i pieczarkami

Czas przygotowania: 30 minut

14 komentarzy :

  1. Wiesz kochana, jak ty to robisz, ze te Twoje krokiety są tak pięknie zawinięte! Aż chce się je jeść!

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie cieniutkie naleśniki:) rewelacyjnie wyglądają:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzadko robie krokiety, bo jest z nimi troche roboty, ale kojarza mi sie bardzo swiatecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię zawsze w Swięta ale tylko wtedy bo są mega pracochłonne jak dla mnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam krokiety, zawsze robię je po świętach jak wszystkiego ma się dość czyt. mięsa, a takie z kapustą i pieczarkami - mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mogłabym je jeść na okrągło<3

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam mniam :) bardzo lubię krokiety :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Klasyka gatunku!Po prostu najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  9. A przepis przydaje się też osobom, które chętnie zrobiłyby krokiety z grzybami leśnymi, ale niestety chwilowo dostępu do takowych nie mają ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy05 maja, 2015

    to opis naleśników, a nie krokietów ;/ brakuje mi tu opisu przygotowania farszu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy kliknąć w link w składnikach, w którym znajdziesz przepis na farsz.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.