czwartek, 5 grudnia 2013

Kopytka z szałwią i masłem

Kopytka z szałwią i masłem

Przepis na kopytka z masłem

Kopytka to jedne z ulubionych ziemniaczanych klusek Połówka. Najchętniej jada je polane masłem czosnkowym z dodatkiem listków świeżej szałwii. Dzięki temu niepozornemu dodatkowi nabierają wyjątkowego smaku i aromatu. 

Domowe kopytka z szałwią

KOPYTKA Z SZAŁWIĄ I MASŁEM

Składniki (na 4 porcje):
  • 1 porcja kopytek
  • 2-3 łyżki masła
  • 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • około 12-15 listków świeżej szałwii
  • sól
Przygotowujemy porcję kopytek wg podstawowego przepisu. Na patelni topimy masło, wrzucamy czosnek i szałwię, smażymy przez około 1 minutę, aż masło nabierze pięknego aromatu. Dodajemy szczyptę soli, kopytka polewamy masłem z czosnkiem i szałwią. Możemy je dodatkowo posypać tartym parmezanem. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Czas przygotowania: 35 minut.

9 komentarzy :

  1. bardzo lubię kopytka i kluski leniwe:) Z szałwią nie próbowałam:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają baardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dotąd masełka szałwiowego używałam jedynie bo polewania ravioli. Bardzo mi smakuje więc na pewno wypróbuję z kopytkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności :) Kopytka już ze zwykłym masłem są po prostu przepyszne, a szałwia musi dodatkowo wzbogacać smak tego dania.

    OdpowiedzUsuń
  5. Masło szałwiowe jest cudowne<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Skoro maslo z szalwia pasuje do gnocchi, to czemu nie do kopytek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kopytka! W weekend rozpoczynam masową produkcję!

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak! Tak! Tak!Obłędnie pyszne :-) i jak pięknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo prosty, ale jaki pyszny przepis! Zapisuję!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.