wtorek, 10 grudnia 2013

Klops z jajkiem po neapolitańsku

Klops z jajkiem po neapolitańsku

Przepis na pieczeń rzymską

Klops z jajkiem to smaczna odmiana na świątecznym stole. Razem z Irenką i Andrzejem postanowiliśmy wypróbować klopsa po neapolitańsku autorstwa Gino D'Acampo. Ja dokonałam kilku zmian w przepisie, wzbogacając go o dodatek szalotki i świeżej bazylii. Jest niezwykle smaczny i z pewnością przypadnie Wam do gustu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Przepis na klops z jajkiem

KLOPS Z JAJKIEM (WŁOCHY)

Składniki:
[inspiracja: Gino D'Acampo "Fantastico!"]
  • 500 g mielonego mięsa (użyłam mielonej szynki, dobrze sprawdzi się także wymieszane pół na pół mięso wieprzowe i wołowe)
  • 1 szalotka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 80 g startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • oliwa
  • 3 jajka ugotowane na twardo
Szalotkę i selera drobno siekamy. Marchew obieramy, trzemy na tartce na małych oczkach. Do mięsa dodajemy warzywa, starty na małych oczkach parmezan, natkę pietruszki, bazylię, sól oraz pieprz*. Wbijamy jajko, całość dokładnie wyrabiamy. Dodajemy bułkę tartą, aby zagęścić masę (dodałam dwie łyżki bułki. Możecie zamiast bułki tartej dodać do masy mięsnej pół czerstwej kajzerki namoczonej w mleku i odciśniętej). Ponownie całość wyrabiamy. Z mięsa formujemy prostokąt, na środku układamy obrane jajka, zlepiamy brzegi mięsa, formując klopsa. Pieczeń smarujemy oliwą, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Klopsa możecie przygotować także w podłużnej formie do pieczenia. Pieczemy przez 50-60 minut w temp. 180 stopni. Mięso zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie przenosimy klopsa do lodówki. Kroimy po kilku godzinach chłodzenia mięsa. Klops z jajkiem świetnie smakuje w towarzystwie sosu remoulade.

*Po przyprawieniu warto mały kawałek mięsa usmażyć na patelni i spróbować, by sprawdzić, czy jest wystarczająco słone.

Klops z jajkiem i warzywami

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut.

11 komentarzy :

  1. Również smacznie wygląda. Aż ma się ochotę spróbować:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszedł Ci rewelacyjnie :) Aż się ma ochotę ukroić kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie sie prezentuje. Juz nabralam na niego ochoty :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm... wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda malowniczo i wykwintnie. W sam raz na świąteczny stół.

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bardzo efektownie

    OdpowiedzUsuń
  7. your meatloaf looks festive. Would love it if you shared it with us at Tasty Tuesday . http://myniche-myspace.blogspot.com/2013/12/hi-each-week-our-team-of-10-amazing.html
    Have a great day. Hope to see you soon.

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialny (jak zwykle) pomysł na pieczeń:) Mam pytania: Jakiej wielkości powinna być blaszka do tej pieczeni? Jeśli chciałabym podać jako danie obiadowe na jaką ilość osób są w/w proporcje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso położyłam na zwykłej blaszce do pieczenia (około 25 cm długości). Możesz oczywiście użyć do tego celu także keksówki, jeśli chcesz aby pieczeń miała kształt kwadratu/prostokąta w przekroju. Jeśli podasz go z ziemniakami, sosem i surówką, to powinien spokojnie wystarczyć na 4 porcje).

      Usuń
  9. Chodzi za mną klops...to niepokojące!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly