sobota, 14 grudnia 2013

Keks

Keks

Keks przepis

Gdy tylko zobaczyłam przepis na ten keks, wiedziałam, że muszę go upiec. Ciasto okazało się naprawdę wyśmienite w smaku za sprawą delikatnej migdałowej nuty. Z pewnością jeszcze nie jeden raz je upiekę. Polecam Wam szczególnie na święta. 

KEKS
Słodka Sobota #23

Składniki (na keksówkę o długości 20 cm):
[przepis z kuchni Lidla]
  • 150 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 3 jajka
  • 40 ml amaretto (w oryginale 50 ml)
  • 160 g mąki plus 15 g do obtoczenia owoców
  • 60 g zmielonych migdałów
  • 100 ml mleka
  • 300 g bakalii
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • lukier do ozdobienia i bakalie
Mąkę przesiewamy z migdałami, proszkiem do pieczenia i sodą. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po 1 jajku, a każdym razem miksując do połączenia. Dodajemy mąkę z migdałami, sodą i proszkiem. Miksujemy do połączenia. Dalej ucierając wlewamy mleko a następnie amaretto. Radzę zmniejszyć jego ilość do 40 ml, dzięki czemu ciasto będzie odrobinę gęstsze. Bakalie dokładnie obtaczamy w 15 g dodatkowej mąki, dodajemy do ciasta, mieszamy (nie zapomnijcie o tym etapie, w przeciwnym razie bakalie w trakcie upieczenia opadną na dół ciasta). Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja moją posmarowałam masłem i lekko wysypałam mąką). Pieczemy w temp. 180 stopni przez 55-60 minut. Ciasto jest upieczone, gdy patyczek wbity w nie jest suchy po wyciągnięciu. Ciasto studzimy na metalowej kratce. Ozdabiamy lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru oraz dodatkowymi bakaliami.

*pamiętajcie o tym, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej

Czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut.

8 komentarzy :

  1. Rany, jaki ładny!
    M.

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny keks i na pewno smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, faktycznie wart wyprobowania. Pozdrawiam Malwinko i wesolych swiat!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi pysznie smakować, a wygląda perfekcyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie Ci wyszedł ten keks! Ja uwielbiam keksy, szczególnie teraz na święta są idealne. Zaraz po piernikach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię keks, a ten wygląda znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię keksy, ten jest śliczny i taki kolorowy:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.