środa, 4 grudnia 2013

Kapusta z pieczarkami

Kapusta z pieczarkami

Przepis na kapustę z pieczarkami
Kapusta z pieczarkami
Kapusta z pieczarkami to smaczna i tańsza alternatywa dla popularnej w okresie świąt kapusty z grzybami. Polecam ją szczególnie osobom, które mają wrażliwy żołądek lub nie tolerują leśnych grzybów. Jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane. Możne stanowić smaczny dodatek do obiadu lub też farsz do innych potraw, np. krokietów.


Postna kapusta z dodatkiem pieczarek

KAPUSTA Z PIECZARKAMI
Zielona Środa #25

Składniki:
[przepis własny]
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • bulion warzywny
  • 2 listki laurowe
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 większa cebula, obrana, posiekana w kostkę
  • 400 g pieczarek
  • sól i pieprz do smaku
Kapustę odciskamy, siekamy. Jeśli jest zbyt kwaśna, warto ją przepłukać. Umieszczamy ją w garnku, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, wlewamy bulion do wysokości kapusty. Gotujemy przez 45-60 minut, aż kapusta będzie miękka. Od czasu do czasu mieszamy. Cebulę szklimy na patelni, dokładamy do kapusty. Pieczarki czyścimy, obieramy, kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej (lub masło, jeśli dopuszczacie w swojej diecie produkty pochodzenia odzwierzęcego), smażymy pieczarki przez kilka minut, aż zmiękną. Pieczarki dokładamy do kapusty, delikatnie mieszamy. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, chwilkę podgrzewamy i podajemy. Kapusta jest smaczniejsza następnego dnia. Może stanowić dodatek do obiadu lub posłużyć jako farsz do krokietów, pierogów, bułek, pasztecików.

Czas przygotowania: 1 godzina.

6 komentarzy :

  1. mniam mniam:) idealna na święta!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kapustę z grzybami uwielbiam, jedno z moich ulubionych wigilijnych dań. Z pieczarkami równie by mi smakowała, bo pieczarki bardzo lubię; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smacznie się prezentuje. Ja osobiście najbardziej lubię właśnie pieczarki, bo innych grzybów nieco się boję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Klasyka, moja ulubiona :) Ostatnio na Andrzejki była w domu pyszna, ale Twoja wygląda równie przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie ją robię, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.