poniedziałek, 9 grudnia 2013

Domowa przyprawa do piernika

Domowa przyprawa do piernika

Przepis na przyprawę do piernika

Od kilku lat nie kupuję gotowej przyprawy do piernika. Zrobienie własnej mieszanki w domu jest niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu. Plusem takiej domowej przyprawy jest nie tylko jej skład (nie zawiera ona cukru i mąki, tak jak większość dostępnych na rynku produktów tego typu) ale i cena. Jeśli w tym roku macie zamiar upiec pierniczki lub piernik, to nie zapomnijcie o tym, by przygotować samodzielnie taką mieszankę.

Przepis dodaję do 7 Festiwalu Pierniczków prowadzonego przez Majanę. 

Jak zrobić domową przyprawę do piernika

DOMOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA

Składniki:
[przepis własny]
  • 30-50 g mielonego cynamonu*
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka goździków
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • około 15 ziarenek kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 5 małych kuleczek ziela angielskiego 
  • 1 duża gwiazdka anyżu
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
Goździki, pieprz, ziele angielskie i anyż ucieramy na proszek w moździerzu. Dodajemy pozostałe sypkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Przesypujemy do słoiczka, zakręcamy. 

*ilość cynamonu w przyprawie dostosujcie do własnych preferencji. Ja najczęściej robię mieszankę z dominującą nutą cynamonu (daję 40-50 g cynamonu).

Czas przygotowania: 10 minut.

14 komentarzy :

  1. Kolejny przepis na swojską przyprawę do piernika, a ja nadal nie potrafię się do tego zebrać. Muszę w końcu ją przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. będę z niej pyszne pierniki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam. Najlepsza jest taka domowa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się z Majaną. Nie ma jak domowa przyprawa i u mnie również przeważa cynamon w dużej mierze.

    OdpowiedzUsuń
  5. No wlaśnie ostatnio zauważyłam, że jedna z firm (które uważałam za naprawdę dobre) dodaje cukier .... z mąką spotykałam sie już wcześniej i nie kupowałam takich przypraw ... ale na tą z cukrem dałam się naciąć ... po raz ostatni, bo chyba też zacznę swoją przyprawe robić:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak poradzić sobie bez moździerza? :-( Moja szafka nie pomieści kolejnej rzeczy ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolinko, pozostaje Ci młynek do kawy. Ale moździerz to jednak przydatna rzecz. I nie musi stać w szafce. Mój stoi na parapecie obok ziół :D

      Usuń
  7. Tak też myślałam ;-) może po prostu muszę zrobić porządek w szafce :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam... cudowna, aromatyczna.. w domu pięknie pachnie przyprawą.. dziękuje serdecznie za wszystkie przepisy przypraw.. Robię w ciemno, bo każda z Pani zbiorów mi smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ile dać anyżu jeśli mam w postaci mielonej, a nie gwiazdki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko mi określić. Dałabym około pół łyżeczki mielonego.

      Usuń
  10. Przepis brzmi smakowicie. A jakie proporcje takiej gotowej przyprawy na kg maki należy dodawać do piernika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łyżka przyprawy na około 250-300 g mąki. Choć to oczywiście również kwestia preferencji.

      Usuń
    2. Dziękuje serdecznie :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.