niedziela, 15 grudnia 2013

Crostini z salami i mozzarellą

Crostini z salami i mozzarellą

Grzanki z suszonymi pomidorami i mozzarellą


Crostini to małe włoskie grzanki przygotowywane najczęściej z ciabatty. Można je podać na setki różnych sposobów, sprawiając, że za każdym razem będą nie tylko smaczne, ale i ciekawe. Tym razem chciałabym Wam zaprezentować moją wersję crostini z dodatkiem salami. Wykorzystałam tu salami z orzechami włoskimi, jednak możecie wykorzystać także salami bez żadnych dodatków. 

Na blogu znajdziecie także przepisy na:
- crostini z papryką i tymiankiem
- crostini z fetą i figami
- crostini z gorgonzolą i nektarynkami
- crostini z mascarpone i suszonymi pomidorami
- crostini z anchois
- crostini z kurczakiem, fetą i awokado
- crostini z sałatką z kurczaka

Crostini przepis

CROSTINI Z SALAMI I MOZZARELLĄ
Śniadanie Mistrzów #103

Składniki:
[przepis własny]
  • 10 kromek ciabatty lub bagietki
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa EV
  • 10 plastrów salami z orzechami włoskimi
  • 3 suszone pomidory, pokrojone w mniejsze kawałki
  • 150 g mozzarelli, pokrojonej w plastry
  • kilka listków bazylii
  • świeżo zmielony pieprz do oprószenia
Kromki bagietki opiekamy w tosterze, na suchej patelni lub w piekarniku. Następnie każdą nacieramy przekrojonym na pół ząbkiem czosnku i kropimy delikatnie oliwą. Na każdej grzance układamy plaster mozzarelli, plaster salami, kawałek pomidora suszonego, listek bazylii. Oprószamy odrobiną świeżo zmielonego kolorowego pieprzu.


Crostini z salami i mozzarellą

Czas przygotowania: 10 minut.

8 komentarzy :

  1. Wygląda przepysznie :)
    Ja dziś na śniadanie przyrządzam jajecznice na maśle z zieloną cebulką :))

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne są na Sylwestra czy Karnawał! raz i nie ma :] idealne na imprezę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie małe przekąski :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają tak apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda, że nie przygotowujesz mi posiłków. Choćby jednego w tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie wyglądają - zjadłabym z przyjemnością!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszniutkie, aromatyczne i chrupiące:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy03 maja, 2014

    Kolejny przepis, który wypróbowałam i kolejny strzał w 10 dla moich kubków smakowych!
    Ewa

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.