środa, 11 grudnia 2013

Ciastka z migdałami

Ciastka z migdałami

Smaczne ciastka z migdałem

Połówek wpadł w ciasteczkową fazę, co mnie niezwykle cieszy, bo jesień i zima to czas, kiedy niezwykle chętnie piekę takie małe słodkości. Te ciacha powstały bardzo spontanicznie. Kilka podstawowych składników, blanszowane migdały, dobrej jakości ekstrakt do wypieków i mamy smaczne i proste ciastka. Najlepiej smakują w towarzystwie filiżanki dobrej kawy.

Przepis na ciastka z migdałami

CIASTKA Z MIGDAŁAMI

Składniki (na około 15 sztuk):
[przepis własny]
  • 80 g miękkiego masła
  • 120 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego
  • 1 większe jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • migdały
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko i ekstrakt, miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ucieramy do połączenia składników. Ciasto ugniatamy dłonią i formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. W środek każdego ciastka wciskamy migdał. Pieczemy przez 12-15 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na metalowej kratce.

 Ciastka z migdałem przepis

Czas przygotowania: 25 minut.

8 komentarzy :

  1. Urocze ! Wyglądają na bardzo chrupiące :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześliczne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wyglądają z tymi migdałkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do kawy koniecznie takie ciasteczko!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasteczka migdałowe. Na święta muszę mieć coś migdałami. Chętnie przygotuję takie jak Twoje ( o ile wyjdą mi tak ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne i w sam raz na Święta :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.