poniedziałek, 2 grudnia 2013

Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą

Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą

Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą

Lubicie masło arachidowe? Jeśli tak, to te ciasteczka są dla Was idealne. Ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, wystarczy zmiksować wszystkie składniki i uformować ciasteczka. Ja nadałam im kształt małych paluszków i dodatkowo ozdobiłam czekoladą i płatkami migdałów. 

Ciastka z masłem orzechowym przepis

CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ

Składniki:
[przepis własny]
  • 90 g masła orzechowego
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 120 g brązowego cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
W misce umieszczamy masło orzechowe i zwykłe, miksujemy do połączenia. Dodajemy cukier, miksujemy. Wbijamy jajko i ucieramy dalej, aż składniki się połączą. Wsypujemy mąkę, miksujemy. Całość łączymy dłonią w kulę i odkładamy na 15 minut do lodówki. Z ciasta formujemy dowolne kształty (u mnie paluszki), układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 12 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce. Gdy ciastka ostygną, możecie je obtoczyć w rozpuszczonej czekoladzie i posypać ulubionymi dodatkami, np. płatkami migdałów, krokantem.


Paluszki z masła orzechowego

Czas przygotowania: 25 minut.

15 komentarzy :

  1. Ha! Jaki fajny przepis na ciasteczka. I to przed świętami kiedy osobiście piekę ich bardzo dużo. W związku z tym mam 2 pytania. Po pierwsze ile mniej więcej wychodzi ciastek z tej porcji i po drugie czy takie kupne masło orzechowe (np. z Lidla) nada się tutaj? Jak wypróbuję to na pewno się pochwalę i podlinkuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupne masło oczywiście się sprawdzi. Chociaż zachęcam do ukręcenia własnego, robi się je bardzo szybko. Co do ilości, to nie liczyłam. Wyszła mi blacha takich małych paluszków i kilka okrągłych ciastek.

      Usuń
    2. Domyślam się że "własne" masło jest o niebo lepsze, ale ktoś musi zjeść najpierw zapasy kupnego ;) stąd pomysł z ciastkami trafiony w 10!

      Usuń
  2. Masło orzechowe i czekolada ... to mówi samo za siebie ! Cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne paluszki. Ile sztuk mniej więcej wychodzi z podanej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm... przypominają mi czasy, kiedy maczałam paluszki sezamowe albo niesolone w słoiczku nutelli :) Słodkie dzieciństwo.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis, uwielbiam takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają naprawdę uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak z masłem orzechowym to biorę w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  8. Oh, są i moje słodkie krówki z TK MAXX :D

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wyszły. Moje ciasteczka niestety nigdy nie są tak równiutkie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudownie wyglądają i musiały być bardzo pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Alez oblednie wygladaja! Robilam juz ciastka z maslem orzechowym, ale nie byly tak cudne :) To chyba przez te czekoladowa polewe.

    OdpowiedzUsuń
  13. Oczywiscie, ze lubię masło orzechowe:) .... śliczne te ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.