czwartek, 19 grudnia 2013

Ciastka cynamonowe

Ciastka cynamonowe

 Przepis na ciastka cynamonowe

Lubicie cynamon? W kuchni używam go bardzo często, zarówno do słodkich wypieków i deserów, jak i dań wytrawnych. W okresie poprzedzającym święta nie mogło oczywiście zabraknąć na blogu ciastek z cynamonem. Są mięciutkie i niezwykle smaczne. Dodatkowo ozdobiłam je połówkami orzechów włoskich.

Przepis na ciasteczka cynamonowe

CIASTKA CYNAMONOWE

Składniki:
[przepis własny]
  • 70 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • połówki orzechów włoskich
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko i ekstrakt, miksujemy do połączenia. Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą i cynamonem, dodajemy do masy, miksujemy. Ciasto zagniatamy dłonią, formujemy w kulę i odkładamy do lodówki na 10 minut. Z ciasta formujemy kulki, układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdą kulkę wciskamy orzecha, lekko spłaszczając kulki. Pieczemy przez 12-15 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na metalowej kratce.

Przepis na ciastka cynamonowe w wykonaniu czytelników:



Czas przygotowania: 25 minut.

15 komentarzy :

  1. Kolejne śliczne ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ one cudownie wyglądają! na prezent sprawdzą się idealnie, ale oczywiście nie tylko, ja po prostu teraz myślę dużo o takich słodkich dodatkach do prezentów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię bardzo. Pewnie do gorącej herbaty porwałabym całe pudełko ciasteczek.
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  4. tak mi się spodobały że ciasto już leży w lodówce ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no zrobiłam... przez obecność sody i obecność w lodówce ciastka wyszły gorzkie :-( :-( :-(

      Usuń
    2. Sody w przepisie tyle, co kot napłakał. Ciasto siedzi w lodówce króciutko, bo 10 minut. Może dodałaś jej zbyt dużo? Albo masz bardzo wyczulone kubki smakowe.

      Usuń
    3. no sama nie wiem, coś poszło nie tak, ale ciasteczka i tak zniknęły szybko i wszyscy się zastanawiali co to za dziwny aromat na końcu :D

      Usuń
    4. Goryczka mogła być też wynikiem zbyt długiego pieczenia (lub za wysokiej temp.- np. włączony termoobieg?), ewentualnie jakiegoś zamiennika cukru

      Usuń
    5. Gorzkie orzechy mogły być ;)

      Usuń
  5. Uwielbiam takie ciasteczka !

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają niesamowicie uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cynamon uwielbiam, więc to coś dla mnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dużo cynamonu, najlepiej<3

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy10 maja, 2014

    Ciasteczka sa super i znikaja w szybkim tempie. Dzieci je uwielbiaja.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.