niedziela, 1 grudnia 2013

Chorizo w sosie pomidorowym z fasolą

Chorizo w sosie pomidorowym z fasolą

Chorizo w sosie pomidorowym z fasolą

Ten szybki gulasz z kiełbasą chorizo i fasolą doskonale rozgrzeje Was w chłodny jesienny dzień. Potrawie świetnego aromatu nadaje dodatek octu sherry oraz wędzonej papryki. Możecie ją podać z dodatkiem świeżego pieczywa lub tortilli. Dobrze skomponuje się także z ugotowanym ryżem. 

Miłośnikom chorizo polecam także chili z dodatkiem ziemniaków. 

Chorizo z fasolą przepis

CHORIZO W SOSIE POMIDOROWYM Z FASOLĄ

Składniki (na 2 większe porcje):
[przepis własny]
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g kiełbasy chorizo
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
  • 800 g pomidorów (użyłam malinowych), obranych ze skórki, posiekanych w kostkę (lub 2 puszki pomidorów bez skórki i rozdrobnionych)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1-2 łyżki octu sherry
  • pół łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 200 g ugotowanej czerwonej fasoli (lub z puszki)
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Kiełbasę kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy chorizo i czosnek, smażymy kilka minut, aż kiełbasa się lekko rumieni. Dodajemy posiekane pomidory, czerwoną paprykę, oregano, ocet, wędzoną paprykę. Dusimy pod przykryciem przez 15-20 minut. Pod koniec zdejmujemy pokrywkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy odsączoną fasolę. Gotujemy kilka minut, aż sos się zredukuje. 

Chorizo z pomidorami przepis


Chorizo w sosie pomidorowym

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

6 komentarzy :

  1. apetycznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomniał mi się wakacyjny pobyt w słonecznej Hiszpanii.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ohh to musi być pyszne!
    Uwielbiam chorizo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja ciągle w temacie chorizo niewyedukowana. Powiedz gdzie u nas można dobrą dostać?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej jakie pyszne! Nigdy takiego dania nie jadłam, muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.