środa, 13 listopada 2013

Ziemniaki zapiekane z fasolą

Ziemniaki zapiekane z fasolą

Ziemniaki zapiekane z fasolą

Dwa razy w tygodniu gotuję sporą ilość warzyw strączkowych, które wykorzystuję później do przygotowania różnych potraw. Drobna biała fasolka posłużyła mi do zrobienia mojego ulubionego dipu z dodatkiem pieczonej papryki. Pozostałą fasolę postanowiłam wykorzystać do przygotowania pieczonych ziemniaków z fasolą. 

Ziemniaki zapiekane z fasolą

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z FASOLĄ
Zielona Środa #22

Składniki (na 2 porcje):
  • 600 g ziemniaków (u mnie Tajfun)
  • 400 g pomidorów
  • 2 czerwone cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii 
  • sól
  • szklanka ugotowanej białej fasoli (lub z puszki)
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Pomidory pozbawiamy szypułki, kroimy je w kostkę. Cebule siekamy w ćwiartki. Czosnek obieramy z łupin. W naczyniu do zapiekania umieszczamy pomidory i czosnek, następnie warstwę ziemniaków, cebulę. Całość posypujemy solą, oregano i bazylią, polewamy oliwą. Pieczemy w temp. 200 stopni (180 z termoobiegiem) przez 35-40 minut (do momentu, aż ziemniaki będą miękkie). Następnie dokładamy fasolę i pieczemy kolejne 5-10 minut. Potrawę kropimy octem balsamicznym, rozkładamy pomiędzy 2 talerze i podajemy. Może stanowić samodzielne danie lub dodatek do innych potraw.

Ziemniaki zapiekane z fasolą


Czas przygotowania: 45 minut.

8 komentarzy :

  1. Pycha , uwielbiam taki zapiekanki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pyszne danie! Zjadłabym bardzo chętnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszota! Świetna kolacja na ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zapiekanki na jesień są wręcz idealne, takie gorące, a aromat pieczenia dodaje fajnego smaku. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny pomysł. Takie ziemniaki z fasolą są idealne na jesień. Rozgrzewają i sycą.

    OdpowiedzUsuń
  6. Z chęcią bym się poczęstowała! I jakie masz piękne naczynie do zapiekania!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.