sobota, 2 listopada 2013

Szarlotka z jabłkami i budyniem

Szarlotka z jabłkami i budyniem

Szarlotka z jabłkami przepis

W ostatni weekend przygotowałam ciasto kruche z zamiarem upieczenia babeczek. W trakcie pracy moja koncepcja zupełnie się zmieniła i ostatecznie postanowiłam upiec szarlotkę z jabłkami i budyniem. Niestety źle podzieliłam ciasto, przez co spód nie wyszedł tak wysoki, jakbym tego chciała (podzieliłam je na pół). Ciasto jest niezwykle smaczne. Połączenie musu jabłkowego, waniliowego budyniu i kruchego ciasta jest przepyszne. 

Ciasto z jabłkami i budyniem

CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

Składniki (na blachę 20x24 cm):
[przepis własny]
  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 140 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 2 małe jajka
  • 1 budyń
  • 400 ml mleka
  • 1 kg jabłek
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
Przygotowujemy mus jabłkowy. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, owoce kroimy w kostkę,  kropimy sokiem z cytryny. Jabłka przekładamy do garnka, dodajemy 3 łyżki wody, 3 łyżki cukru i cynamon, mieszamy. Garnek przykrywamy, gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, aż jabłka się rozpadną. Od czasu do czasu mieszamy.
Przygotowujemy ciasto kruche. Mąkę mieszamy z solą, proszkiem i cukrem. Dodajemy posiekane masło i wyrabiamy z mąką między palcami, jak na kruszonkę. Dodajemy jajka i szybko zagniatamy gładkie ciasta. Jeśli użyliście większych jajek, być może trzeba będzie dosypać więcej mąki. Ciasto dzielimy na 2 części w stosunku (1:3-2:3). Mniejsze ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do zamrażarki. Większe chłodzimy w lodówce przez kilkadziesiąt minut, następnie rozwałkowujemy (możecie je lekko podsypać mąką, ja na cieście kładę papier do pieczenia, dzięki czemu nie przykleja się ono do wałka i łatwiej jest je rozwałkować). Ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha o wymiarach 20 cm na 24 cm). Nakłuwamy je lekko widelcem. Sprawdzamy ciasto z zamrażarki. Jeśli jest już dobrze schłodzone i twarde, możemy zabrać się za pieczenie. Spód ciasta pieczemy przez 15 minut w temp. 180 stopni. Kiedy spód jest w piekarniku przygotowujemy gęsty budyń (użyłam budyniu waniliowego z cukrem. Ilość mleka zmniejszyłam z 500 ml do 400 ml, aby otrzymać gęstszy budyń). Na podpieczony spód wykładamy warstwę jabłek, następnie warstwę gorącego budyniu. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki, ścieramy ja na tarce o grubych oczkach na budyń.  Pieczemy dalej przez około 30 minut. Wierzch ciasta powinien być ładnie zrumieniony. Ciasto kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Przechowuję je w lodówce.

Czas przygotowania: 1 godzina.

13 komentarzy :

  1. Wspaniale wygląda! Przyznam, że z budyniem szarlotki nie jadłam nigdy, będę musiała zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiała być pyszna! :) Uwielbiam ciasta z jabłkami - dziś ja z kolei robiłam kolejny raz szarlotkę sypaną ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że u wszystkich jest szarlotkowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. jest cudne ! cynamonowe jabłuszko w połączeniu z bananem i kruchym ciastem musi smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmmm bardzo lubię szarlotkę budyniową :) i te zdjęcia... piękne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię szarlotkę z budyniem. Chyba jeszcze dziś upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj tam, niskim spodem bym sie nie przejmowala. Zostal ci jeszcze kawaleczek? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Widzę, że nie tylko ja mam fazę ostatnio na szarlotki!W ostatni weekend również piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda perfekcyjnie! Rany... kolejna szarlotka do upieczenia w weekend? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. piekne zdjecia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo smaczna i prosta. Lekko zmieniłam przepis aby dostosować go do moich potrzeb ;) Dzięki za inspiracje :)
    http://bialyobrus.blogspot.it/2015/11/szarlotka-z-jabkami-i-budyniem.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.