czwartek, 28 listopada 2013

Razowy chleb tostowy

Razowy chleb tostowy

Razowy chleb tostowy

Chleb tostowy dostępny w sklepach jest pełen konserwantów i spulchniaczy. Nic dziwnego, że ma zazwyczaj aż tak długą datę ważności. Dla wielu osób jest on podstawą kanapek i sandwichy. Dziś chciałabym się podzielić z Wami przepisem na domowy chleb tostowy na bazie mąki pszennej razowej. Oczywiście jest on cięższy aniżeli ten, który możecie zakupić w sklepach. Świetnie sprawdza się jako podstawa do kanapek, nie kruszy się także w trakcie opiekania kromek. 

Polecam Wam także pszenny chleb tostowy. 

Domowy chleb tostowy

RAZOWY CHLEB TOSTOWY

Składniki (na keksówkę o długości 20 cm):
[przepis własny]
  • 175 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 175 g mąki pszennej (najlepiej typ 650 lub 750)
  • 3 łyżki siemienia lnianego 
  • 3/4 łyżeczki soli
  • czubata łyżka mleka w proszku 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 210 ml ciepłej wody
  • 20 g miękkiego masła
Mąkę mieszamy z solą, siemieniem i mlekiem w proszku. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, masło, pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (można je lekko podsypać mąką). Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je do keksówki o długości 20 cm. Przykrywamy ponownie ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-45 minut (ciasto powinno wypełnić foremkę). Pieczemy przez około 35 minut w temp. 200 stopni (bez termoobiegu). Upieczony bochenek będzie wydawał głuchy dźwięk, kiedy popukamy w jego spód. Po tym czasie wyjmujemy chleb z foremki i sprawdzamy, czy spód jest dopieczony. Jeśli nie, wkładamy go do piekarnika jeszcze na kilka minut.

Czas przygotowania: 2 godziny i 25 minut.

19 komentarzy :

  1. ale ślicznie wyrósł:) czegoś takiego właśnie szukałam:) dzięki za przepis:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleby tostowe zawsze wydawały mi się niesamowicie sztuczne i starałam się ich unikać jak tylko mogłam. Ale taki domowy, razowy, czemu nie? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspanialy. A czy to mleko w proszku jest niezbedne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem, to właśnie to mleko nadaje chlebowi charakterystycznego posmaku.

      Usuń
  4. Cudownie wygląda! Mnie ostatnio nie wychodzi.

    OdpowiedzUsuń
  5. Z takiego to mozna i normalne kanapki robic :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wygląda, muszę się w końcu zabrać do wypieków własnego chleba!

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacja! Uwielbiam tosty, taki chlebek byłby idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo podoba mi się Twój przepis na ten chlebek. W moim stylu, więc na pewno by mi posmakował!A prezentuje się bardzo dumnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda idealnie, może wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zjadłabym :) PS. Ładne, świąteczne przebranie bloga ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zjadłabym :) PS. Ładne świąteczne przebranie bloga ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam chleby tostowe, ale wyłacznie te upieczone samodzielnie ... te sklepowe są dla mnie niezjadliwe .... wersja razowa bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czym zastąpić mleko w proszku ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na upartego możesz wodę w przepisie zastąpić mlekiem i dodać dodatkową łyżeczkę cukru do ciasta. Jednak smak z mlekiem w proszku będzie bardziej zbliżony do sklepowego chleba.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.