czwartek, 28 listopada 2013

Razowy chleb tostowy

Razowy chleb tostowy

Razowy chleb tostowy

Chleb tostowy dostępny w sklepach jest pełen konserwantów i spulchniaczy. Nic dziwnego, że ma zazwyczaj aż tak długą datę ważności. Dla wielu osób jest on podstawą kanapek i sandwichy. Dziś chciałabym się podzielić z Wami przepisem na domowy chleb tostowy na bazie mąki pszennej razowej. Oczywiście jest on cięższy aniżeli ten, który możecie zakupić w sklepach. Świetnie sprawdza się jako podstawa do kanapek, nie kruszy się także w trakcie opiekania kromek. 

Polecam Wam także pszenny chleb tostowy. 

Domowy chleb tostowy

RAZOWY CHLEB TOSTOWY

Składniki (na keksówkę o długości 20 cm):
[przepis własny]
  • 175 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 175 g mąki pszennej (najlepiej typ 650 lub 750)
  • 3 łyżki siemienia lnianego 
  • 3/4 łyżeczki soli
  • czubata łyżka mleka w proszku 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 210 ml ciepłej wody
  • 20 g miękkiego masła
Mąkę mieszamy z solą, siemieniem i mlekiem w proszku. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, masło, pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (można je lekko podsypać mąką). Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je do keksówki o długości 20 cm. Przykrywamy ponownie ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-45 minut (ciasto powinno wypełnić foremkę). Pieczemy przez około 35 minut w temp. 200 stopni (bez termoobiegu). Upieczony bochenek będzie wydawał głuchy dźwięk, kiedy popukamy w jego spód. Po tym czasie wyjmujemy chleb z foremki i sprawdzamy, czy spód jest dopieczony. Jeśli nie, wkładamy go do piekarnika jeszcze na kilka minut.

Czas przygotowania: 2 godziny i 25 minut.

19 komentarzy :

  1. ale ślicznie wyrósł:) czegoś takiego właśnie szukałam:) dzięki za przepis:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleby tostowe zawsze wydawały mi się niesamowicie sztuczne i starałam się ich unikać jak tylko mogłam. Ale taki domowy, razowy, czemu nie? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspanialy. A czy to mleko w proszku jest niezbedne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem, to właśnie to mleko nadaje chlebowi charakterystycznego posmaku.

      Usuń
  4. Cudownie wygląda! Mnie ostatnio nie wychodzi.

    OdpowiedzUsuń
  5. Z takiego to mozna i normalne kanapki robic :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wygląda, muszę się w końcu zabrać do wypieków własnego chleba!

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacja! Uwielbiam tosty, taki chlebek byłby idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo podoba mi się Twój przepis na ten chlebek. W moim stylu, więc na pewno by mi posmakował!A prezentuje się bardzo dumnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda idealnie, może wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zjadłabym :) PS. Ładne, świąteczne przebranie bloga ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zjadłabym :) PS. Ładne świąteczne przebranie bloga ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam chleby tostowe, ale wyłacznie te upieczone samodzielnie ... te sklepowe są dla mnie niezjadliwe .... wersja razowa bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czym zastąpić mleko w proszku ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na upartego możesz wodę w przepisie zastąpić mlekiem i dodać dodatkową łyżeczkę cukru do ciasta. Jednak smak z mlekiem w proszku będzie bardziej zbliżony do sklepowego chleba.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly