sobota, 9 listopada 2013

Racuchy z bananami

Racuchy z bananami

Racuchy z bananami

Puszyste drożdżowe racuchy to idealne śniadanie dla każdego łasucha. W okresie jesienno-zimowym nie mamy zbyt dużego wyboru, co do owoców, które możemy skryć w ich środku. Jakiś czas temu prezentowałam Wam racuszki z jabłkami i cynamonem, teraz przyszła kolej na bananowe. Ciasto możecie dodatkowo wzbogacić o tartą gorzką czekoladę.

Racuchy z bananem przepis

RACUCHY DROŻDŻOWE Z BANANAMI
Śniadanie Mistrzów #89

Składniki (na około 6-8 sztuk):
[przepis własny]
  • 1 szklanka mąki pszennej z lekkim czubkiem
  • 1 łyżka cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • pół łyżeczki świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1-2 dojrzałe banany
Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na około 15 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, resztę mleka i jajko. Całość mieszamy trzepaczką do połączenia. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone banany, mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcje ciasta (warto pomagać sobie drugą łyżką, aby sprawniej zdjąć ciasto z łyżki). Smażymy z obu stron na rumiano. 

Po więcej śniadaniowych inspiracji zapraszam Was do działu

Racuchy z bananami przepis

Racuchy z bananami

Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut.

15 komentarzy :

  1. w takim razie dziś robię racuchy! dawno nie jadłam nic drożdżowego a takie pulchne placuszki chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ale puchate! :) A zdjecia tak pyszne, ze az chce sie biec do kuchni i smazyc takie racuchy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna, grubaśna wieża racuchów!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie smakowite są te Twoje grubaski z bananami!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale piękne! Uwielbiam takie pulchne i z bananami! Koniecznie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakiś czas temu wypróbowałam ten przepis po raz pierwszy i od razu skradł moje serce, a te racuchy stały się powtarzalnym przepisem w moich kuchennych działaniach :) Dziękuję! :)

    K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. K., niezmiernie się cieszę, że przypadł Ci do gustu :)

      Usuń
  7. A moge przygotowac w piatek wieczorem i zostawic cala noc do wyrosniecia?

    OdpowiedzUsuń
  8. A moge przygotowac w piatek wieczorem i zostawic cala noc do wyrosniecia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko, możesz przygotować ciasto i włożyć je do lodówki na całą noc (w lodówce też będzie rosło, ale wolniej). Na drugi dzień wyjmuj je z lodówki i zostaw na około 30 minut w temperaturze pokojowej, dodaj banany i usmaż.

      Usuń
  9. Co sie stanie jak przygotuje ciasto w piatek wieczorem i zostawie cala noc do wyrosniecia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko, na Twoje pytanie odpowiedziałam już kilka dni temu (patrz wyżej)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.
Jeśli zrobiłeś zdjęcie potrawie przygotowanej z przepisu z bloga, wyślij je na adres mailowy filozofiasmaku@gmail.com. Zdjęcie zostanie zamieszczone w galerii potraw na Fb