sobota, 9 listopada 2013

Proste ciasto z jabłkami

Proste ciasto z jabłkami

Proste ciasto z jabłkami

Nieskomplikowane ciasto bez użycia miksera? Nic trudnego. Do przygotowania tego ciasta będą Wam potrzebne dwie miski i łyżka lub widelec. Mieszamy suche składniki, mieszamy mokre, a następnie jedne łączymy z drugimi. Coś Wam przypomina ten opis? Oczywiście ciasto na muffiny. Pomimo wykonania identycznego wręcz, jak w przypadku muffinek, ciasto ma zupełnie inny smak, aniżeli te małe puchate babeczki. W sytuacji kryzysowej, gdy Wasz mikser odmówi posłuszeństwa, pamiętajcie o tym prostym cieście.W środku jest bardzo wilgotne i delikatne. 

Łatwe ciasto z jabłkami

CIASTO Z JABŁKAMI I IMBIREM
 BEZ MIKSERA
Słodka Sobota #20

Składniki:
[Przepis znaleziony u Agi]
  • 250 g mąki
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki startego imbiru (opcjonalnie)
  • 140 g cukru
  • 250 g maślanki
  • 3 jajka
  • 75 ml oleju
  • 1-2 jabłka
W jednej misce łączymy mąkę, proszek, sodę i imbir (jeśli nie macie świeżego imbiru, dodajcie 1/2-3/4 łyżeczki imbiru suszonego. Dodatek imbiru możecie też całkowicie pominąć lub dodać do ciasta skórkę otartą z 1 cytryny). W drugiej umieszczamy cukier, maślankę, jajka, olej, całość mieszamy widelcem. Do suchych składników dodajemy mokre, całość mieszamy łyżką lub widelcem, do połączenia składników (tak, jak to się robi w przypadku muffinek). Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, owoce kroimy w kostkę, wrzucamy do ciasta, mieszamy. Ciasto przelewamy do kwadratowej foremki 22cm x 22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut (ja piekłam przez około 42 minuty). Ciasto jest upieczone, kiedy patyczek wbity w środek ciasta jest suchy po wyciągnięciu. Ciasto studzimy na metalowej kratce. Przed podaniem można je dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Czas przygotowania: 50 minut.

17 komentarzy :

  1. Wygląda na cudownie wilgotne :) Takie lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ smakowicie wygląda i cukru mało! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasta sa pyszne. Fajnie wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham takie ciasta. Świetny przepis w sytuacji gdy w ostatniej chwili dowiadujemy się, że będziemy mieli gości :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Prostota zawsze jest pyszna: )

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie ciasta :) Proste, szybkie i bardzo smaczne! A wreszcie pięknie wygląda i prezentuje się na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Im bardziej proste, tym często lepsze!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy zamiast maślanki może być kefir?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kefir ma inną konsystencję. Radziłabym pozostać przy maślance.

      Usuń
  9. Super wygląda i najbardziej mnie chyba cieszy ze 'bez użycia miksera' ;) bo mam Małego Śpiocha i ten przepis jest jak dla mnie idealny :))
    Wypróbuję i pewnie zaraz całe zjem ;)
    Ładne zdjęcia a 'dziurki' po patyczku przeurocze :))

    OdpowiedzUsuń
  10. w przepisie jest wymieniony dwa razy cukier.. dodać więc zsumowaną ilość???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z rozpędu napisałam cukier dwukrotnie. Już poprawiłam, dodajemy 140 g cukru.

      Usuń
  11. Zrobiłam..
    przygotowuje się ekspresowo nie licząc obierania jabłek ;) zamiast maślanki dałam śmietanę 18%.. bałam się efektu ale wyszło całkiem smacznie :) bałam się dawać aż 1,5 łyzeczki imbiru dałam ciut mniej (suszonego) oprócz smaku imbir chyba dodaje kolorku dla ciasta.. następnym razem wkroję więcej jabłek (dałam ok 2 i pół jabłka) i spróbuję z maślanką (moze być smakowa?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze wiedzieć, że ze śmietaną to ciasto również się uda. Oczywiście możesz dodać smakową maślankę i inne owoce, np. truskawki, maliny itp. Tylko wtedy pomiń imbir (najlepiej komponuje się z jabłkami i gruszkami).

      Usuń
  12. Powiem tylko tyle...po upieczeniu dziś po południu został jedynie kawałek do jutrzejszego bento :) pyszne, wilgotne, z dużą ilością owoców. Będę próbować z innymi owocami. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie wyjechało z piekarnika😀 Jest mega pyszne. Jutro nim poczęstunek nianie która pierwszy raz do nas przyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.