Wyszczególnione wpisy

Wpisy

czwartek, 21 listopada 2013

Pikantne kofty wołowe

Pikantne kofty wołowe przepis

Te kofty przypadną do gustu miłośnikom wyrazistych smaków. Są pikantne za sprawą dodatku ostrej papryki, czosnku, imbiru i kminu rzymskiego. Podałam je z dipem z czerwonej papryki i fasoli, ale równie dobrze będą się komponować z delikatnym sosem jogurtowym.

Kofty wołowe przepis

PIKANTNE KOFTY WOŁOWE

Składniki:
[przepis własny]
  • 500 g wołowiny
  • 1 większa cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (zmielonego)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól i pieprz do smaku
Wołowinę mielimy razem z cebulą. Czosnek drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Dodajemy natkę, sypkie przyprawy, przyprawiamy wg preferencji solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią przez kilka minut. Jeśli mięso jest zbyt chude, warto dodać do masy 1 łyżkę oliwy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Mięso wyjmujemy, pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 15-20 minut. Formujemy z niego 6-8 podłużnych kiełbasek (możecie je nabić na patyczki do szaszłyków). Smażymy na patelni, grillu lub pieczemy w piekarniku. Kofty podałam z dipem z białej fasoli i pieczonej papryki, chlebkami z patelni i sałatką z żółtych pomidorów. 

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

Przepis na pikantne kofty w wykonaniu czytelników:


5 komentarzy:

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP