czwartek, 21 listopada 2013

Pikantne kofty wołowe

Pikantne kofty wołowe

Pikantne kofty wołowe przepis

Te kofty przypadną do gustu miłośnikom wyrazistych smaków. Są pikantne za sprawą dodatku ostrej papryki, czosnku, imbiru i kminu rzymskiego. Podałam je z dipem z czerwonej papryki i fasoli, ale równie dobrze będą się komponować z delikatnym sosem jogurtowym.

Kofty wołowe przepis

PIKANTNE KOFTY WOŁOWE

Składniki:
[przepis własny]
  • 500 g wołowiny
  • 1 większa cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (zmielonego)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól i pieprz do smaku
Wołowinę mielimy razem z cebulą. Czosnek drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Dodajemy natkę, sypkie przyprawy, przyprawiamy wg preferencji solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią przez kilka minut. Jeśli mięso jest zbyt chude, warto dodać do masy 1 łyżkę oliwy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Mięso wyjmujemy, pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 15-20 minut. Formujemy z niego 6-8 podłużnych kiełbasek (możecie je nabić na patyczki do szaszłyków). Smażymy na patelni, grillu lub pieczemy w piekarniku. Kofty podałam z dipem z białej fasoli i pieczonej papryki, chlebkami z patelni i sałatką z żółtych pomidorów. 

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

Przepis na pikantne kofty w wykonaniu czytelników:


5 komentarzy :

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.