poniedziałek, 4 listopada 2013

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli przepis

Pesto to świetny dodatek do kanapek, makaronów, zup. Jego przygotowanie zajmuje dosłowne kilka chwil. Na blogu do tej pory prezentowałam Wam kilka rodzajów pesto. Tym razem przyszła kolej na pesto z rukoli. Zamiast orzeszków piniowych dodałam do niego blanszowane migdały. 

Na blogu znajdziecie także przepis na:


Pesto z rukoli

PESTO Z RUKOLI

Składniki:
[przepis własny]
  • 1 szklanka mocno upchanych liści rukoli
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2 łyżki blanszowanych migdałów
  • 2 łyżki startego pecorino lub grana padano
  • 1/4 szklanki oliwy ev
  • sól  do smaku
W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy rukolę, czosnek, migdały, starty ser i szczyptę soli. Wlewamy oliwę i całość miksujemy. Jeśli pesto będzie zbyt gęste, dolewamy więcej oliwy. Próbujemy, w razie potrzeby dodajemy więcej soli. Pesto przekładamy do słoiczka, na wierzchu kropimy oliwą, zakręcamy. Przechowujemy w lodówce. Pesto można wykorzystywać jako dodatek do makaronów, dressingów, tart, zup.


Pesto z rukolą

Przepis na pesto z rukoli w wykonaniu czytelników:













Czas przygotowania: 10 minut.

12 komentarzy :

  1. Polecam spróbować też połączenia nerkowców z rukolą, świetnie się komponują. <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, u mnie pesto z rukoli było w sobotę :) Uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też je uwielbiam. Zawsze robię z taką już lekko niewyjściową rukolą :) Taki domowy recycling :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też uwielbiam. Zawsze robię z lekko już zwiędniętą rukolą. Taki domowy recycling :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pesto to dla mnie taki kawałek wiosny w słoiku :) Dobrze mieć je, szczególnie teraz. Uwielbiam też pietruszkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zielono mi :) Idealny dodatek do makaronu, ale nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pesto mogłabym jeść na okrągło, a u Ciebie jest tyle pysznych propozycji, że nie wiadomo, na które się zdecydować: )

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ zieleń! Mam całe mnóstwo rukoli, więc chyba poczynię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam pesto z rukoli. Do tarty z Wyspy Zdrowia Marwit zawsze dobierałam pesto z rukoli. Pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kolejne cudne to Twoje pesto :) Zapisałam wszystkie w zeszycie, żeby wypróbować niedługo :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.