piątek, 29 listopada 2013

Monte Cristo Sandwich

Monte Cristo Sandwich

Monte Cristo Sandwich

Połówek stwierdził, że sandwich Monte Cristo to jeden z najlepszych, jaki do tej pory miał okazję zjeść. Jak na złość, często zdarza się, że te najsmaczniejsze rzeczy są prawdziwą bombą kaloryczną. Niestety także ten sandwich nie wpisze się w menu osoby dbającej o linię. Sandwich Mone Cristo podobnie, jak tosty francuskie, obtaczany jest w jajku i smażony na patelni. Pomiędzy dwoma kromkami pieczywa znajduje się szynka oraz wyrazisty w smaku ser. Takie sandwich posypuje się cukrem pudrem i podaje najczęściej z dodatkiem dżemu. To wykończenie sandwichy Połówek wolał jednak sobie darować. 


Po więcej śniadaniowych inspiracji zapraszam do działu

Kanapka z serem i szynką


MONTE CRISTO SANDWICH (USA)
Śniadanie Mistrzów #96
(Projekt Sandwich #3)

Składniki (na 2 sztuki):
[przepis własny]
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • musztarda i majonez
  • 2 plastry szynki
  • 2 plastry żółtego sera, najlepiej Emmentalera *
  • 1 duże jajko
  • 1 łyża mleka
  • szczypta soli
Każdą kromkę smarujemy odrobiną majonezu i musztardy. Układamy plaster szynki i sera, przykrywamy drugą kromką. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy szczyptę soli. Sandwiche obtaczamy w jajku z obu stron. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej, smażymy sandwiche z obu stron, aż masa jajeczna się zetnie i ładnie zrumieni. Podajemy od razu po przygotowaniu.

* użyłam sera cheddar z dodatkiem chili

Czas przygotowania: 10 minut.

12 komentarzy :

  1. O tak, coś czuję, że i mnie te kanapki przypadną do gustu! Już jestem głodna. Wyglądają przepysznie, takie złociste i apetyczne, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bomba, trąba :) Bomba smakowa!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moze i bomba kaloryczna, ale raz na jakis czas mozna zafundowac sobie troche rozpusty, prawda? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm... pełna rozpusta na śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No nie powiem, kuszą mnie te tosty, nawet bardzo! :) Muszę sobie takie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają ekstra, kuszą tym kolorem; )

    OdpowiedzUsuń
  7. Pełna rozpusta!Prawdziwa kanapka mistrza, choć osobiście takich nie jadam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zaserwowałam sobie dzisiaj na śniadanie :) Były pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.