środa, 27 listopada 2013

Kurczak ze szpinakiem i porem w sosie z białego wina

Kurczak ze szpinakiem i porem w sosie z białego wina

Kurczak ze szpinakiem przepis

Ten przepis powstał spontanicznie. Wyciągnęłam z lodówki kilka składników i zaczęłam je składać w całość. Delikatny sos z dodatkiem białego wina i szpinaku bardzo fajnie skomponował się z drobiem. Ja do tej potrawy użyłam piersi z kurczaka, możecie jednak je zastąpić indykiem.

Kurczak ze szpinakiem i porem

KURCZAK ZE SZPINAKIEM I POREM W SOSIE Z BIAŁEGO WINA

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 2 piersi z kurczaka
  • pół pora
  • 2 ząbki czosnku
  • pół lampki białego wytrawnego wina
  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 2 szklanki posiekanego szpinaku
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Piersi kroimy na 3-4 części. Przyprawiamy je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso ze wszystkich stron i przenosimy na papierowy ręcznik. W razie potrzeby dodajemy dodatkowy tłuszcz na patelnię. Wrzucamy pora i czosnek, smażymy przez 2-3 minuty, kolejno wlewamy wino, podgrzewamy je i lekko odparowujemy. Dodajemy śmietanę, całość dokładnie mieszamy. Dolewamy około 1/4 szklanki wody, dokładamy piersi z kurczaka, szpinak. Przykrywamy i gotujemy przez około 5-6 minut. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolewamy niewielką ilość płynu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy z bagietką lub ryżem. 

Czas przygotowania: 25 minut.

21 komentarzy :

  1. A w którym momencie dodajemy szpinak?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczny pomysł na obiad :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wygląda. A patrząc na skład już wiem że musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe danie - pełne smaku i aromatu :) Uwielbiam połączenie kurczaka i śmietanowego sosu z makaronem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki spontan to ja lubie! I naczynko sliczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety naczynkiem nie nacieszyłam się zbyt długo. Spadło ostatnio z suszarki do naczyń :(

      Usuń
  6. To musi być mega pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam szpinak, mogłabym go codziennie zajadac na obiad ... a tutaj tego zielonego cudeńka jest sporo:)

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy szpinak może być mrożony? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, najlepiej w liściach a nie rozdrobniony. Chociaż i ten drugi się nada :)

      Usuń
  9. zrobiłam! nie mogłam dodać wina, więc dodałam to "wino" z ikea (czyli napój jabłkowy, ale smakuje jak wino) i też wyszło i było czadowe! naprawdę.

    kurczę, to chyba piąty przepis jaki przetestowałam z Twojego bloga i jak na razie wszystkie się udały :D wydaj książkę, kupuję od razu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolino, miło mi, że korzystasz z przepisów i że wszystko, co wypróbowałaś przypadło Ci do gustu :)

      Usuń
  10. Robiłam ostatnio na obiad, przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.