wtorek, 5 listopada 2013

Kurczak cajun

Kurczak cajun

Kurczak cajun przepis

Od wielu lat nie kupuję gotowych mieszanek przypraw, wolę przygotować sobie je sama w domu. Mam wówczas pewność, co taka mieszanka zawiera i mogę dopasować proporcje składników według własnych preferencji. Dość dawno prezentowałam Wam przepis na domową przyprawę cajun. Dziś chciałam Wam pokazać, w jaki sposób możecie ją wykorzystać. 

Kurczak cajun z piekarnika

KURCZAK CAJUN

Składniki (na 4 porcje):
  • 1,2 kg pałeczek kurczaka
  • sól do smaku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sok z połowy limonki
  • 3-4 łyżeczki domowej przyprawy cajun
Mięso doprawiamy solą. W miseczce łączymy oliwę, sok z limonki i przyprawę cajun. Tak powstałą marynatą nacieramy kurczaka. Odkładamy do lodówki na całą noc. Mięso wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed pieczeniem. Układamy pałeczki na ruszcie, pieczemy przez 45 minut lub dłużej w temperaturze 180 stopni. Kurczaka podałam z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką z rukoli. 

Całkowity czas przygotowania: 50 minut.

5 komentarzy :

  1. Oooo a u mnie dziś własnie ta przyprawa :) jutro będzie Jambalaya z chorizo i cajun oczywiście :)

    Choć skład troszkę inny niż Twój

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis! Muszę koniecznie zrobić sama taką przyprawę i wykorzystać ją do dań mięsnych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe mieszanki przypraw są najlepsze! Zjadłabym tego ziemniora!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zamierzam wypróbować ;) Marlena

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.