poniedziałek, 25 listopada 2013

Krem z brokułów ze szpinakiem i pesto

Krem z brokułów ze szpinakiem i pesto

Zupa brokułowa ze szpinakiem i pesto

Kolor tej zupy przywodzi na myśl ciepłą i słoneczną wiosnę. Chociaż teraz za oknami jest szaro i ponuro, możemy poprawić sobie nastrój porcją smacznej zielonej zupy. Połączenie brokułów, szpinaku i bazyliowego pesto jest bardzo smaczne. Do takiej zupy możecie podać serowe grzanki lub paluszki grissini.

Krem z brokuła i szpinaku

ZUPA BROKUŁOWA ZE SZPINAKIEM I PESTO

Składniki:
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 4 mniejsze ziemniaki (około 250-300 g), obrane, pokrojone w kostkę
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 400 g brokułów, podzielonych na różyczki
  • 1 szklanka liści szpinaku, posiekanego 
  • 2-3 łyżki pesto z bazylii
  • listki bazylii do ozdoby
  • kremówka 30%
  • sól i pieprz do smaku
W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pokrojone ziemniaki, smażymy, mieszając od czasu do czasu przez około 4-5 minut. Dodajemy czosnek, smażymy 30 sekund. Wlewamy gorący bulion, dokładamy różyczki brokuła, gotujemy przez około 7-8 minut, aż brokuł i ziemniaki będą miękkie. Dokładamy szpinak, chwilkę podgrzewamy, aż liście zwiotczeją. Zupę zdejmujemy z palnika, przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę. Dodajemy pesto, ponownie miksujemy. Zupę stawiamy z powrotem na palniku, doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do zagotowania. Rozlewamy ją pomiędzy talerze, dodajemy 1-2 łyżki kremówki na każdą porcję, ozdabiamy listkami bazylii. Jako dodatek do zupy możecie podać grzanki z serem lub paluszki grissini.

Zupa brokułowa z pesto

Czas przygotowania: 25 minut.

    13 komentarzy :

    1. jestem miłośniczką zup, a tym bardziej w formie kremu! ten wpasowuje się w moje gusta smakowe (i wzrokowe również) idealnie :)

      OdpowiedzUsuń
    2. pycha, bardzo lubię takie kremy:)

      OdpowiedzUsuń
    3. tego jeszcze nie było:) aż mi oczy zabłysły! cudowny krem!!!!

      OdpowiedzUsuń
    4. To nie środa, a tu u Ciebie tak zielono! Boska zupka :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Przepadam za brokulowa! Najczesciej robie wersje z plesniowym serem, ale i ta szalenie mi sie podoba, wiec pewnie wyprobuje.

      OdpowiedzUsuń
    6. Wyrzucam szpinak i na pewno zrobię. Ostatnio mam wenę na brokuły :)

      OdpowiedzUsuń
    7. Kolejna wariacja na temat kremu brokułowego! Kupuje to!

      OdpowiedzUsuń
    8. Czy można dać czerwone pesto z bazyli i pomidorów? Bo tylko takie mam w domu a mam ogromną ochotę na ten cudowny krem.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Jakoś to pomidorowe nie pasuje mi tu za bardzo zarówno smakowo, jak i kolorystycznie. Na upartego możesz próbować, ale nie miksowałabym go z zupką, tylko dawała kleks z pesto na już nałożoną na talerzu.

        Usuń
      2. Dziękuję za odpowiedź. Skorzystam z Pani rady.

        Usuń
    9. Zupkę zrobiłam już kilkakrotnie (bez pesto ale z grzankami). Jest wspaniała. Tyle witamin! Nawet moja córka niejadekją lubi. Dziekuję i pozdrawiam. M

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    .