poniedziałek, 18 listopada 2013

Kiełbasa z piekarnika

Kiełbasa z piekarnika

Kiełbasa z piekarnika

Jakiś czas temu prezentowałam Wam przepis na słodko-pikantną kiełbasę pieczoną w piekarniku. Tym razem przyszła kolej na pikantniejszą wersję. Taką kiełbasę najlepiej podać z dodatkiem pieczonych ziemniaków i ulubioną surówką. Stopień wypieczenia kiełbasy dostosujcie do osobistych preferencji.

Kiełbasa z piekarnika przepis

KIEŁBASA Z PIEKARNIKA

Składniki:
[przepis własny]
  • 1 kg kiełbasy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • kilka kropel tabasco
Kiełbasę kroimy na kawałki, nacinamy nożem. Pozostałe składniki łączymy ze sobą. Kiełbasę układamy na blasze, przy pomocy pędzelka smarujemy przygotowaną glazurą. Pieczemy w temp. 180 stopni z termoobiegiem (lub 200 z grzałką góra-dół) przez 40-50 minut. Co jakiś czas odwracamy kiełbasę na drugą stronę i smarujemy glazurą. Kiełbasa jest gotowa, kiedy jej skórka zrobi się chrupiąca. Jeśli lubicie mocno przypieczoną kiełbasę, pieczcie ją dłużej. Kiełbasę możecie przygotować także na ogrodowym grillu. Kiełbasa świetnie smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków i surówki z kapusty.

Kiełbasa z piekarnika pieczona

Czas przygotowania: 50 minut.

    12 komentarzy :

    1. Taki obiad u mnie króluje przynajmniej raz w tygodniu ;) Pyszota!

      OdpowiedzUsuń
    2. Uwielbiam pieczoną kiełbasę, smakuje mi najlepiej :)

      OdpowiedzUsuń
    3. przypomina mi to trochę dzieciństwo, bo w niedzielę na śniadanie obowiązkowo była u nas kiełbasa pieczona, ale ostatnio ciężko znaleźć jakąś dobrą kiełbasę, każda ma jakiś syf w środku, zawiodłam sie nawet na tej z Intermarche, a ty gdzie kupiłaś swoją?

      OdpowiedzUsuń
    4. Katerina- moja Mama kupuje różne swojskie kiełbasy bezpośrednio od kogoś. Dziś nawet do mnie przyjeżdża z nową dostawą :)

      OdpowiedzUsuń
    5. uwielbiam takie obiady! w moim domu rodzinnym kiełbacha na obiad było bardzo często, szybkie i tanie rozwiązanie, no i te wspomnienia...:)

      OdpowiedzUsuń
    6. Kochana, już wiem co podam na kolację jak dziadki przyjdą do mojego Patyka :) Mój tato, i teściu uwielbiają wszelkiego rodzaju kiełbasiane dania :)

      OdpowiedzUsuń
    7. Ja często do takiej kiełbaski dodaje jabłuszka, po upieczeniu- pycha!

      OdpowiedzUsuń
    8. Ale mi narobiłaś ochoty na pieczoną kiełbasę!

      OdpowiedzUsuń
    9. Bardzo swojski obiad! Mojemu tacie z pewnością by zasmakował i prosiłby o dokładkę :)

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    .