środa, 6 listopada 2013

Kalafior z chili i czosnkiem

Kalafior z chili i czosnkiem

Kalafior z chili i czosnkiem

W moim rodzinnym domu kalafior serwowany był najczęściej w postaci ugotowanej z dodatkiem bułki tartej. Traktowałam to warzywo raczej obojętnie do momentu, kiedy poznałam Połówka. Darzy on je szczerą nienawiścią. Już sam zapach gotowanego kalafiora go odpycha. Szybko i ja przestałam się lubić z Panem Kalafiorem. Kilka dni temu postanowiłam dać mu jeszcze jedną szansę. I przepadłam. W lodówce mam spory zapas tego smacznego warzywa i zajadam się nim niemal codziennie. Jak się domyślacie na blogu pojawi się kilka przepisów z jego wykorzystaniem. Na pierwszy ogień idzie pikantny kalafior z patelni. Może stanowić samodzielne danie lub dodatek do innych potraw. 

Kalafior z patelni przepis

PIKANTNY KALAFIOR Z CHILI I CZOSNKIEM
Zielona Środa #21

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 1 większa cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 papryczki chili, pozbawione pestek i posiekane (moje były dość łagodne i pozostawiłam pestki)
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki chili w proszku
  • 4 szklanki różyczek kalafiora
  • około  1/2-1 szklanka wody
  • sól do smaku
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy kilka minut, aż cebula lekko się zeszkli. Dodajemy kurkumę, kolendrę, kmin, chili w proszku, smażymy mieszając przez około 30-40 sekund. Wrzucamy kalafiora, przesmażamy go mieszając z przyprawami z patelni. Wlewamy wodę, przykrywamy patelnię, gotujemy przez około 10 minut, aż kalafior będzie miękki. W trakcie duszenia warto przemieszać warzywa. W razie potrzeby dodajemy więcej wody. Gdy kalafior będzie gotowy, przyprawiamy go solą, mieszamy i rozkładamy pomiędzy dwie miseczki. Taki kalafior może stanowić samodzielne danie lub dodatek do innych potraw. 

Kalafior z chili przepis

Czas przygotowania: 15 minut.


9 komentarzy :

  1. Fajna propozycja :) Ja tam kalafior lubię, ale nie mogę jeszcze jeść. Zaskakujace połaczenie to kalafior surowy z dodatkiem śmietanki, kopru i czosnku. Taka suróweczka. Pozdrawiam ciepło z deszczowego Wroc :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa kalafiorkowa odmiana :) Podoba mi się !

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda smacznie, jak ktoś lubi ostre dania to będzie idealny wybór:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystko z czosnkiem i chilli, ale zeby zrobic z nimi kalafiora to nie wpadlam:) Koniecznie wyprobuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniały pomysł na kalafiora :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Swietna propozycja. Ja kalafior zawsze bardzo lubilam. Szczegolnie ten z dodatkiem duzej ilosci masla i nieprzyzwoicie duzej ilosci bulki tartej :) Teraz zaczelam podobnie jak Ty eksperymentowac z innymi daniami (wlasnie przed chwila skonczylam gotowac obiad na dzis z kalafiorem w roli glownej (wkrotce na blogu:)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kalafior to chyba moje ulubione warzywo :) Wygląda świetnie, na pewno spróbuję !

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię kalafior, ale od czasu do czasu ;) Jestem ciekawa połączenia kalafior+chili+czosnek. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadłam w tym roku kalafiora, bo mnie nastraszyli sprzedawcy co do ilości chemii w nich. Ostrzegają nawet, żeby nie podawać dzieciom. Tylko co w tych czasach nie jest "pryskane"? ;)
    A kalafior w takim wydaniu kusi...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.