poniedziałek, 11 listopada 2013

Gulasz z gęsich udek na czerwonym winie

Gulasz z gęsich udek na czerwonym winie

Gulasz z gęsich udek na czerwonym winie

W tym roku miałam po raz pierwszy okazję przygotować coś  z gęsiny. Siostra Połówka obdarowała nas gąską, którą przez kilka kolejnych dni przerabiałam. Gęsina to obecnie rzadko używane w kuchni mięso, na całe szczęście w ostatnich latach zaczyna się to powolutku zmieniać. 

Gulasz z gęsi przepis
GULASZ Z GĘSICH UDEK

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 4 gęsie udka
  • suszony tymianek
  • 3 małe szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 lampka czerwonego wytrawnego wina
  • 3-4 szklanki rosołu z gęsi lub kaczki, bulionu lub w ostateczności wody
  • 4 średniej wielkości marchewki, obrane, pokrojone na 2-3 kawałki
  • sól i pieprz do smaku

Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Na patelni roztapiamy gęsi tłuszcz (możecie użyć także tłuszczu kaczego lub w ostateczności oleju), obsmażamy mięso ze wszystkich stron i przekładamy do szerokiego garnka. Na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy, aż cebula się zeszkli. Wlewamy wino, doprowadzamy do zagotowania, zawartość patelni wylewamy na mięso. Do garnka wlewamy ciepły bulion w takiej ilości, aby zakrył mięso. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, marchewki. Przykrywamy pokrywką (jeśli pokrywka nie ma otworu, kładziemy ją uchylnie) i gotujemy przez około godzinę lub dłużej, aż mięso będzie miękkie (przy większych okazach i starszych gęsiach może to potrwać nawet 2-3 godziny). Kiedy mięso jest miękkie,  doprawiamy całość solą i pieprzem. Gotujemy dalej przez około 20-30 minut bez przykrycia, aż  sos zredukuje się. Podajemy z kaszą. Do sosu możecie dodać kilka łyżek śmietanki.

Czas przygotowania: 1 godzina i 25 minut.

6 komentarzy :

  1. Baaardzo apetyczne zdjecia :) Ja mieso z gesi lubie ale nie pamietam, kiedy ostatni raz jadlam...

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna propozycja, u nas też dziś gęsina obowiązkowa i rogale ma się rozumieć :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam, że jeszcze nigdy nie jadłam gęsiny. Ale wygląda smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Gęsinę mieliśmy 10, a nie 11, ale co tam;-) A Twoja propozycja Malwinko zapisana już do wypróbowania, bo my zupełnie inaczej robimy:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie! Niestety ja na gęsinę się nie załapałam, ale przynajmniej rogaliki były ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam nigdy gęsiny. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.