poniedziałek, 25 listopada 2013

Gulasz z dynią i ciecierzycą

Gulasz z dynią i ciecierzycą

Gulasz z dyni przepis

W tym roku przygotowałam bardzo niewiele potraw z wykorzystaniem dyni. Były to przede wszystkim wytrawne dania wegańskie, sycące i rozgrzewające, jak na tę porę roku przystało. Ten aromatyczny gulasz z dodatkiem hokkaido, bakłażana i ciecierzycy idealnie swoją barwą wpasował się w jesienny klimat. Danie jest dość pikantne za sprawą papryczek chili, jeśli chcecie otrzymać łagodniejszą wersję, pamiętajcie o zmniejszeniu ich ilości w przepisie.

Gulasz z dynią i ciecierzycą

GULASZ Z DYNIĄ I CIECIERZYCĄ

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1-2 papryczki chili, pozbawione pestek, posiekane
  • pół bakłażana  pokrojonego w kostkę
  • pół małej dyni, oczyszczonej, obranej i pokrojonej w kostkę (około 2 szklanki)- użyłam hokkaido
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • około pół szklanki wody lub bulionu
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/8 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
  • sól i pieprz do smaku
W rondlu lub na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy 3-4 minuty. Dodajemy bakłażana, przesmażamy przez 2-3 minuty. Wrzucamy dynię, wlewamy przecier, bulion lub wodę, dodajemy kmin, kolendrę, cynamon, słodką paprykę. Dusimy pod przykryciem przez około 12-15 minut lub do momentu, kiedy dynia będzie miękka. Dodajemy ciecierzycę, podgrzewamy 2-3 minuty. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, kaszą kuskus lub jaglaną bądź pieczywem.

Dynia w pomidorach

Czas przygotowania: 25 minut.

19 komentarzy :

  1. Wow, wygląda naprawdę przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smacznie i rozgrzewająco! Aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Te kolory! :> Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko MOJE - dynia, ciecierzyca, bakłażan, przyprawy - nic, tylko robić!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie to, co bardzo lubię! Wygląda niezwykle apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja w tym roku tez malo dyniowalam, za malo... A taki gulasz chetnie bym zjadla. Baklazan nadal sni mi sie po nocach - to chyba milosc :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach, ta dynia! Takie jesienne potrawy lubię najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny przepis, z dodatkiem papryczki to jest to, co nam potrzeba w jesienne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A co moze nyc zamiast baklazana? U nas nie przechodzi ;)
    Iza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izo, możesz spróbować z cukinią, jeśli ją lubicie.

      Usuń
    2. O! Cukinia tak, lubimy :-) Bardzo dziekuje :-)
      Iza.

      Usuń
  10. A co zamiast bakłażana i cukinii? Czy fenkuł z dynią się polubią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o koper włoski, to nie pomogę, bo sama jeszcze się z nim nie polubiłam. Możesz pod koniec dodać posiekane liście szpinaku.

      Usuń
  11. Spróbuję jutro! To będzie moje pierwsze spotkanie z dynią :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.